Blommor, ljus och nallar utanför simbassängen vid Tångvallaskolan efter den tragiska drunkningsolyckan i Skanör-Falsterbo förra sommaren. Foto: Johan Nilsson/TT

Utbildningschefen om drunkningsolyckan: ”Det här ska aldrig kunna hända igen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den tragiska olyckan i poolen vid Tångvallaskolan i Falsterbo då en 6-årig pojke drunknade i slutet av förra sommaren, skärper nu Vellinge kommun riktlinjerna för skolbad. Före varje badlektion eller skolsim måste det göras en riskanalys som ska godkännas av rektor.

– Det allra viktigaste med det här arbetet har varit att verkligen se till att det här aldrig ska kunna hända igen, säger Anders Grundberg, utbildningschef i Vellinge kommun, till SVT Nyheter Skåne.

De nya riktlinjerna förtydligar vilka rutiner och regler som gäller för bad i pedagogisk verksamhet i kommunen och vänder sig främst till grundskola, fritidshem från årskurs 1 samt grundsärskola i Vellinge.

Riktlinjerna färdigställdes i slutet av förra veckan och ska enligt planen vara implementerade i hela kommunen till den sista mars.

– Första steget har varit att identifiera alla tänkbara risker och sedan skriva in dem i riktlinjerna. Den stora skillnaden mot de tidigare reglerna är att ansvar inför och under bad har tydliggjorts, säger Anders Grundberg, utbildningschef i Vellinge kommun.

Inget bad utan riskanalys

Inför varje bad- och simundervisningstillfälle ska det bland annat upprättas en riskbedömning som ska godkännas av rektor. Riskanalysen ska omfatta moment före, under och efter badet. En viktig del i riskbedömningen är att besluta om lämplig gruppstorlek och bemanning.

Enligt riktlinjerna måste all skolpersonal som medverkar på badet vara myndig och simkunnig. Inför varje badtillfälle ska dessutom en huvudansvarig lärare eller ledare utses bland skolpersonalen. Uppsikten över eleverna får aldrig släppas.

Kommer skolpersonal våga gå och bada med sina elever efter de nya riktlinjerna?

– Det som hände har präglat hela organisationen. De nya riktlinjerna ska göra det säkrare att bada. Jag tror inte att någon som varit nära en så här tragisk olycka någonsin kommer kunna släppa det helt och hållet. Men skolan har en skyldighet att ha simundervisning enligt läroplanen så vi måste klara det här, säger Vellinges utbildningschef Anders Grundberg.

Här kan du läsa mer om Vellinge kommuns nya riktlinjer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer