Utländska forskare i kläm

Uppdaterad
Publicerad

Långa handläggningstider på Migrationsverket gör att utländska studenter och forskare på universitetet i Lund kommer i kläm. De kan varken åka hem till jul eller till konferenser som är viktiga för karriären.

De forskare och studenter som kommer från länder utanför EU måste ha uppehållstillstånd och de behöver förlänga dem om de vistas i Sverige under en längre period. Det har varit problem med fördröjningar av besked från Migrationsverket en längre tid, och särskilt under hösten.

– Det är mer än två månader sedan jag ansökte om förlängning av mitt uppehållstillstånd, och jag har inte fått något svar. Förra året tog det bara en vecka, säger Fatemeh Mohammadi, doktorand i matematik på Lunds Universitet.

Arbetsbelastning orsaken

Hon har i sina kontakter med Migrationsverket fått beskedet att fördröjningarna beror på den arbetsbelastning verket har. Hon kan stanna i landet en begränsad period medan hennes ansökan behandlas, men hon kan inte resa in i Sverige igen om hon reser ut.

– Jag vill så klart kunna resa. Det är ett och ett halvt år sedan jag var hemma och hälsade på mina föräldrar i Iran, säger Fatemeh Mohammadi.

Det betyder också att hon inte kan åka utomlands på kurser eller konferenser, och hon är inte ensam om det. Det är många forskare som har råkat ut för problem med förlängningar av uppehållstillstånd. Konsekvenserna kan bli djupa.

Jobbigt för den enskilde

–- För den enskilde forskaren kan det vara avgörande för karriären. Det handlar om att vara på rätt ställe, på rätt konferens, när rätt ”paper” ska läggas fram. För den enskilde individen är det oerhört jobbigt, säger Margareta Nordstrand, sektionschef för externa relationer vid Lunds Universitet.

SVT Nyheter gjorde intervjun med Fatemeh för tre veckor sedan. Undet tiden därefter har vi försökt få en intervju med Migrationsverket, men vi har inte lyckats med det. Under tiden har Fatemeh fått löfte om att få förnyat uppehållstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.