Det var i samband med koranbränningen i Malmö som det blev upplopp på Rosengård. Foto: TT

Utredning om hets mot folkgrupp läggs ner

Publicerad

Polisen lägger ner ännu en utredning om hets mot folkgrupp i samband med koranbränningen i Malmö i slutet av augusti. Den här gången gäller det fallet med demonstranter som skanderade antisemitiska slagord på arabiska.

Flera filmer från händelsen har lagts ut på sociala medier och polisens underrättelseenhet utredde saken. Den judiska församlingen fick ta emot många upprörda reaktioner från judar i och utanför Malmö. Men nu har polisen kommit fram till att det inte går att hitta några misstänkta. Alltså läggs förundersökningen ner, det rapporterar P4 Malmöhus.

Tidigare har två andra utredningar om hets mot folkgrupp lagts ner. Den ena gången handlade det om själva koranbränningen, den andra om uttalanden som gjordes i samband med bränningen. Då gjorde åklagaren bedömningen att det inte är att betrakta som hets mot folkgrupp att bränna koranen. Det gick inte heller att identifiera de som eventuellt uttalat sig kränkande.

Däremot har sex personer, fem män och en kvinna, åtalats för själva upploppen. En av dem är i 30-årsåldern, de övriga i 16-17-årsåldern Åklagare Tomas Olvmyr har tidigare sagt till SVT att totalt är ett 20-tal misstänkta och att det kan komma fler åtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer