Utredningen mot föräldrarna som höll sina barn isolerade utanför Ystad läggs ner. Genrebild – barnen ser inte ut som profilerna på bilden. Foto: SVT

Utredningen mot föräldrarna i Ystad läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år hölls fem syskon isolerade på en gård utanför Ystad. Barnens föräldrar har utretts för bland annat misshandel och olaga tvång. Nu läggs förundersökningen ner.

– Sammantaget kan man säga att utredningen stannade vid att det har rört sig om omsorgsbrister, säger kammaråklagare Ingegerd Jigin till SVT.

Under fredagsmorgonen meddelade åklagarmyndigheten att utredningen i det uppmärksammade fallet i Ystad läggs ner. Föräldrarna utreddes för misshandel, olaga tvång och olaga frihetsberövande.

– Det har inte kommit fram något i barnens utsagor eller i andra delar av utredningen som antytt att det rör sig om straffbara gärningar, utan det är omsorgsbrister och det är ju en fråga för Socialtjänsten, säger kammaråklagare Ingegerd Jigin till SVT Nyheter.

Åklagarmyndigheten skriver att man vidtagit alla utredningsåtgärder som man funnit möjliga. Man har bland annat gjort husrannsakan och hört de tre mellanbarnen.

– Ett av barnen är för litet och ett var vuxet redan när det hände, säger Ingegerd Jigin om varför endast tre av de fem barnen har hörts.

Utredning upptäckte lögner

Våren 2018 inleder Skatteverket en utredning som ska komma att förändra allt. Myndigheten upptäcker då att pappan fått sjukersättning i närmare tio års tid. Mamman har varit sjukskriven sedan 2015. Inga indikationer på några utlandsresor, inga pass utfärdade till parets barn.

Föräldrarna hade uppgett att familjen bott utomlands och att barnen fått distansundervisning.

Redan då inleddes en förundersökning, men den lades ner i september 2018. I mars i år återupptogs ärendet, och det är denna utredning som nu läggs ner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer