Emir, Eddie och Izeta ska utvisas till ett land där de inte kan språket. Foto: Bernard Mikulic

Utvisas efter tre års väntan på asylbeslut

Uppdaterad
Publicerad
De bor i familjehem och har haft mycket lite kontakt med sin mamma. Men nu ska mamman utvisas, och barnen tvingas följa med efter tre år i Sverige.

För tre år sen kom Emir, Eddie och Izeta till Sverige från Bosnien med sin 18-åriga mamma. Mamman sökte asyl men kunde inte ta hand om barnen som placerades i olika boenden.

Under de tre åren i Sverige har barnen lärt sig svenska och glömt sitt hemspråk. De har haft mycket lite kontakt med sin mammma.

Nu har beslutet från Migrationsverket kommit. Mamman ska utvisas till Bosnien och barnen ska följa med.

TV: Se hela inslaget här

Syskonen Eddie, Emir och Izeta bor idag i tre olika familjehem i Skåne. Denna dag är det muffinsbak hemma hos Jenny och Peter Bondesson som tar hand om Eddie, det äldsta barnet i syskonskaran. Eddie har varit hos familjen Bondesson i ett och ett halvt år.

Storebror Eddie, fem och ett halvt år gammal. Foto: Bernard Mikulic

– Jag vet inte vad han har varit med om. Jag kan se att han reagerar om det är starka mansröster. Då ställer han sig nära en, då tar han handen. Då gömmer han sig lite bakom. Jag har inga fakta eller bevis för vad han har varit utsatt för. Det jag har hört är att det har varit våldsamt, säger Jenny Bondesson.

Tre års väntan på asylbeslut

Tommi och Kamilla Hakala har haft mellanbrodern Emir hos sig i ett år:

– Emir kom till oss för ett år sen. Vad jag förstår så hade han varit på åtskilliga ställen innan han landade hos oss.

Emir, har bott tre av sina fyra och ett halvt år i Sverige Foto: Bernard Mikulic

Storebror Eddie  är 5,5 år, Emir är 4,5 år och lillayster Izeta är 3,5 år. Syskonen är placerade i tre olika familjer på tre skånska orter. De tre familjerna kände inte varandra innan de fick ta hand om barnen. Familjerna försöker träffas cirka två gånger per månad för att syskonen ska ha en bra och nära relation.

Eddie, Emir och Izeta kom från Bosnien till Sverige med sin mamma för tre år sen och mamman sökte då asyl. Nu har beslutet fattats: Syskonen ska utvisas tillsammans med mamman.

LÄS MER: ”De har förutsättningar att snabbt anpassa sig”

– Det som gör mest ont är att Emir ska lämna vår familj. Detta är fel. Det är jättefel, säger Tommi, suckar djupt och tittar ner i sina händer.

Ville att barnen skulle omhändertas

Barnens mamma var 18 år när hon och barnen kom till Sverige och sökte asyl. Syskonen omhändertogs av de sociala myndigheterna efter en månad på grund av mammans sviktande psykiska hälsa. Hon ansågs inte kapabel att ta hand om barnen och mamman själv höll med om den bedömningen. Hon ville att barnen skulle omhändertas.

Eddie, Emir och Izeta separerades från varandra och från mamman och placerades i flera olika jourhem och familjehem. Eddie och Izeta har bott i sina nuvarande familjehem i ett och ett halvt år. Emir har bott hos Tommi och Kamilla i ett år.

Izeta, Eddie och Emir bor i olika familjer men träffas regelbundet Foto: Bernard Mikulic

– Emir pratar svenska, han bor i Sverige och han bor i en svensk familj. Han kallar mig pappa. Han kallar min fru Kamilla för mamma, säger Tommi Hakala.

– Eddie går på barngymnastik, vattenpolo, kyrkan och i förskolan. Han har massor med vänner, säger Jenny Bondesson. Han har en morfar och mormor och en farfar. Han har mostrar och fastrar och morbröder och farbröder. Han har kusiner, han har nästkusiner. Det finns ett jättestort nätverk som han är en del av.

Pratar bara svenska

Syskonen och deras mamma kom till Sverige från Bosnien. Bosnier har inga asylskäl i Sverige och får nästan aldrig uppehållstillstånd. Men nu har det gått tre år sen de kom hit och barnen pratar bara svenska, inte bosniska. De träffar sin mamma 5-10 gånger per år i socialtjänstens regi. Enligt utvisningsbeslutet ska mamman utvisas och barnen ska följa med henne till Bosnien.

Jenny Bondesson förstår inte varför det tagit så lång tid att fatta beslutet.

Jenny Bondesson förstår inte varför beslutet om Eddies framtid har dröjt tre år. ”Det borde ha gått att fatta på två veckor”, tycker hon. Foto: Bernard Mikulic

– Det här beslutet borde de kunnat tagit på två veckor och då hade det inte blivit så stor skada. Man kan inte skapa om barn, forma dem att bli nånting och sen säga att de inte är det.

Helt försvenskade

– Dessutom har Sverige också gjort ett val att placera dem i svenska familjer och gjort dem helt försvenskade. De här barnen är inga bosnier, de kan inte språket, de har ingen kommunikation som fungerar med sin mamma.

Mamman säger via sin advokat att hon vill att barnen ska bo kvar i familjehemmen tills hon själv blir kapabel att ta hand om dem. Hon säger att hon i nuläget inte kan ta hand om dem i Sverige och om de blir utvisade till Bosnien så kommer hon inte heller klara av att ta hand om barnen.

Izeta, yngst i syskonskaran var bara ett halvår gammal når hon kom till Sverige Foto: Bernard Mikulic

Utvisningsbeslutet är överklagat och Migrationsverket, som har fattat beslutet, säger att de inte kan diskutera det enskilda fallet.

Sveriges ansvar

– Nu får Sverige ta ansvar för detta. Man kan inte utvisa dem nu. Det skulle man ha gjort från början. Då hade de haft ett språk med sin mamma. De hade haft sin mamma och de bosniska myndigheterna hade fått hjälpa henne, säger Jenny Bondesson.

De här syskonen är bosniska medborgare och är man från Bosnien så har man inte asylskäl i Sverige?

– Lagar och regler ska absolut följas. Men de måste också hanteras rätt från början. Det finns ingen mänsklighet överhuvudtaget i att låta det gå tre år för små barn att hantera en sån process.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer