VA Syd missade att säkerhetspröva ett 70-tal anställda som arbetar med försörjningen av dricksvatten i Skåne. Nu dömer förvaltningsrätten ut en sanktionsavgift på sex miljoner. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Säkerhetsbrister kring dricksvattnet – VA Syd tvingas betala miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

VA Syd missade att säkerhetspröva ett 70-tal anställda som jobbade med skåningarnas dricksvatten. Nu dömer förvaltningsrätten företaget att betala sex miljoner kronor i sanktionsavgift.

Det var i början av maj som länsstyrelsen beslutade att kommunägda VA Syd så allvarligt brustit i sitt säkerhetsarbete att företaget måste betala sanktionsavgift. Förutom att man inte gjort någon säkerhetskontroll av en stor grupp anställda så har man bland annat inte heller uppdaterat sin säkerhetsplan sedan 2013.

Skyller på fd anställd

Länsstyrelsen ansåg att VA Syd skulle betala 7 miljoner i sanktionsavgift. Företaget överklagade till förvaltningsrätten, som nu alltså skriver ner avgiften med en miljon.

VA Syd har hela tiden sagt att de fel som begåtts beror på en före detta anställd som inte gjort sitt jobb. Rätten skriver i sin dom att det är svårt att dra någon annan slutledning än att personen agerat ”mycket olämpligt och nonchalant”, men att det inte friskriver VA Syd från ansvar. Det är styrelsen och personer i ledande ställning som har ansvar för att se över säkerhetsarbetet. Rätten anser att ledningens ”frånvaro av aktivitet” varit allvarlig.

Vill överklaga domen

Det bristande säkerhetsarbetet är allvarligt, men eftersom företaget inte agerat med uppsåt och eftersom man samarbetat med myndigheterna sedan bristerna upptäcktes så skriver förvaltningsrätten ner sanktionsavgiften till sex miljoner.

Joel Olthed, förbundsdirektör för VA Syd, svarar i ett mail till SVT att de har för avsikt att överklaga förvaltningsrättens dom i ärendet. Han menar att det är den första sanktionsavgiften i sitt slag och det är viktigt att de omfattas av samma lagstiftning som alla andra.

Såhär rapporterade vi tidigare om säkerhetsbristerna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Hansson från Länsstyrelsen Skåne berätta om riskerna med de uteblivna säkerhetsprövningarna i klippet ovan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.