Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är lite dålig uppslutning. Många vill inte vaccinera sig mot säsongsinfluensan, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Linda Ekström

Färre vaccinerar sig mot säsongsinfluensan i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Influensasäsongen förväntas dra igång när vi närmar oss jul men än så länge är vaccinationsviljan låg. Det märks bland annat i Skåne.

– Folk är lite vaccinationströtta och det är kanske inte så underligt. Man har fått väldigt många sprutor och så ska man ta ytterligare en, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Förra året var det rekord. Aldrig tidigare har så många i Skåne vaccinerat sig mot säsongsinfluensan. I år ser det helt annorlunda ut.

– Vi måste lyssna och informera de som är fundersamma om de ska ta fler sprutor, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Hon vill att de som är riskgrupper och är äldre än 65 år ska vaccinera sig inför influensasäsongen som normalt drar igång så här års och brukar kulminera under sportlovet i februari.

– Nytt för i år är att man som gravid kan vaccinera sig i vecka 12 i stället för i vecka 16. Detta gör att ännu fler gravida nu får möjlighet att få ett bra skydd under influensasäsong, säger Birgitta Holmgren.

Rädsla för att ta olika vaccin

Spridningen av influensa har varit relativt låg i Sverige de senaste tre vintrarna. Än så länge är det för tidigt att säga hur säsongens utbrott kommer att utvecklas.

Under vecka 46 rapporterades totalt 57 fall av influensa nationellt, jämfört med 46 fall vecka 45, enligt Folkhälsomyndigheten.

Om vaccinationströttheten brer ut sig ser Birgitta Holmgren att risken ökar för att fler ska bli allvarligt sjuka om de får influensan.

– Vi har välbeprövade vacciner så det finns inte någon anledning till oro, säger hon.

Det går bra att ta en spruta mot covid i ena armen och en mot influensa i den andra.

Från och med den 5 december kan personer som inte ingår i de prioriterade grupperna erbjudas vaccination mot säsongsinfluensan.

Personer som rekommenderas att ta vaccin mot säsongsinfluensan:

  • 65 år eller äldre
  • Gravida efter vecka 12
  • Personer som har hjärt- eller lungsjukdom, diabetes typ 1 och 2, kronisk lever- eller njursvikt
  • Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling
  • Personer med kraftig övervikt, neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen eller flera funktionsnedsättningar.

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.