Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ruby Rojas är en av flera utbytesstudenter som har uttryckt sin oro över att inte få vaccinpass. Foto: Sandy El Doukhi/SVT

Vaccinpass ställer till det för utbytesstudenter i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Från den första december kommer vaccinpass eller andra restriktioner krävas på offentliga tillställningar. Men för att få ett pass krävs ett svenskt person- eller samordningsnummer, vilket ställer till det för internationella studenter i Lund.

Kraven kommer innebära en del begränsningar för ovaccinerade, men även för vissa som har vaccinerats. Ruby Rojas är från Guatemala och gör en mastersutbildning i Lund. Hon har fått båda sina sprutor i Sverige, men är en av dem som inte kan få ett vaccinpass.

– Jag vet att passet inte kommer att krävas på universitet. Men om jag vill gå på ett större evenemang kommer jag inte komma in utan det, säger hon och fortsätter:

– Jag har hört att flera europeiska länder nu skärper sina covidrestriktioner, och jag är orolig för att det kommer hända här också.

I klippet ovan berättar Ruby Rojas mer om sin upplevelse.

”Kan inte få vaccinbevis just nu”

Och E-hälsomyndigheten bekräftar problemet. Den som saknar person- eller samordningsnummer vaccineras nämligen på ett så kallat reservnummer, som utfärdas av regionen.

– Har du ett reservnummer, så kan du inte få ett vaccinbevis just nu i alla fall, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.

Anledningen är att reservnumren inte är unika och därför inte kan kopplas till en särskild individ. På grund av detta kan vaccinationen inte registreras i nationella vaccinationsregistret, där E-hälsomyndigheten hämtar uppgifterna för sina vaccinpass.

Jobbar på en lösning

– Vi har utvecklat en lösning som innebär att regionerna kan rapportera in namn, födelsedatum och vilket vaccin personen har fått, så att vi kan utfärda ett vaccinbevis, säger Annemieke Ålenius.

Enligt Annemieke Ålenius kommer den nya lösningen att vara klar i mitten av december, men innan den kan rullas ut måste E-hälsomyndigheten komma överens med regionerna om hur deras rutiner ska se ut.

Krav på vaccinpass eller restriktioner införs på offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare och som sker inomhus.

De arrangörer som inte vill använda vaccinpass kommer behöva anpassa verksamheten på ett sätt som påminner om tidigare restriktioner:

– Deltagarna ska ha en anvisad sittplats.

– Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst en meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.

– Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst åtta personer. Om ett sällskap uppgår till fler än åtta deltagare ska den som anordnar sammankomsten eller tillställningen dela upp sällskapet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer