De står där som förstenade minnen av en tid som på många sätt har flytt. Vad finns det egentligen för framtid för alla 500 kyrkor i Skåne och Blekinge?
Sydnytt gör en resa genom en värld där flera kursändringar verkar vara på gång. En resa som börjar i Lunds tusenåriga stift. Och slutar i bland anant Baltikum.
Nya funktioner
För de allra flesta av oss har de någon form av betydelse. Vare sig det handlar om tro, gamla minnen, eller bara geografiska riktmärken, lätta att se på håll.
Framtiden för många av kyrkorna har länge sett dyster ut, Men hellre än att lämnas åt förfall eller rivas, vill kyrkan nu själv att byggnaderna ska få nya funktioner.
Mer problem än tillgång
Varje kyrka ägs av den egna församlingen som ska se till att den underhålls.
Ofta är det ett väldigt dyrt och byråkratiskt ansvar. Gamla kyrkor får nämligen inte förändras hur som helst. I princip varje milimeter av en renovering måste godkännas av olika myndigheter. Allt för bevarandet av den samlade kulturskatten.
Det statliga bidrag som varje år utgår är därför välkomna kronor i församlingskassorna. Pengarna fördelas av stiftet som inför nästa år fått knappt 100 statliga skattemiljoner att dela ut.
Men trots det är det många församlingar som ser sina kyrkor som problem snarare än tillgångar. Då och då hörs önskemål om att få riva kyrkor, något som är betydligt lättare sagt än gjort med tanke på alla lagar och tillstånd.
Måste tåla
Men enligt Heikki Ranta, stiftsantikvarie i Lund, verkar en förändrad inställning bland både myndigheter och kyrka vara på gång. En inställning där kyrkorna återigen måste börja komma till användning, även om det sker till priset av deras nuvarande funktion och utseende.
– De senaste åren har vi sett en förändring i hela kulturbranchen, både vad det gäller tillståndsmyndigheter, museer och oss stiftsantikvarier, säger han.
– Alla vi har börjat inse att våra kyrkor måste tåla förändringar för att vi ska kunna använda dem och behålla dem framöver.
Förändring på gång
Ett exempel är Odarslöv kyrka utanför Lund. Inventarierna är borttagna och har skänkts till en kyrka i Baltikum. Kyrkan har varit stängd sedan 1990 och på grinden sitter en solblekt skylt som varnar för ras. Men Lunds kyrkliga samfällighet har planer för kyrkan.
– Vi tittar på hur den ska kunna renoveras, och sedan kommer vi troligtvis hyra ut den, säger kyrkans fastighetsingenjör Charlotta Lindahl.
Till vad eller vem den ska hyras ut är fortfarande oklart. Men att kyrkornas användningsområden kommer förändras är enligt Heikki Ranta ett tecken i tiden. Och att kyrkorna förändras är enligt honom inte så nytt som man lätt kan tro.
– Alla kyrkor har genomgått olika förändringar genom åren, så varför skulle de inte tåla en förändring till? Till skillnad från tidigare tänker vi idag snarare kreativt än restriktivt kring det här, säger han.