Fästingar trivs i fukt och regn. Foto: Erlend Aas/TT

Trots gynnsamt fästingväder – bara ett misstänkt TBE-fall i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har tittare hört av sig till SVT Nyheter Skåne om att de hittat ovanligt många fästingar på kroppen och på sina husdjur. Det behöver dock inte betyda att det är rekordmånga fästingar i Skåne i år.

Är det torrt väder, gömmer sig fästingarna i jorden. Om det är regnigt eller fuktigt ute, kryper de fram.

– Hur många fästingar man får på sig beror till största delen på vilket väder det är när man går ut i naturen. Om det är regnigt eller fuktigt kommer du att få fler fästingar än om det är torrt, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Även var man rör sig i naturen och slumpen spelar in om man attraherar fästingar eller inte.

– Undersök din hudkostym efter att du varit ute. Om du har fått en fästing gäller det att plocka bort den tidigt för att minska risken för borreliainfektion. För att skydda sig mot TBE, fästingburen hjärninflammation, är det viktigt att klä sig ordentligt och vaccinera sig om man bor i högriskområden, säger Mattias Walldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Ingen fästingstatistik

Det finns ingen officiell inventering över antalet fästingar i landet eller dess regioner. Däremot sammanställer Folkhälsomyndigheten samtliga inrapporterade TBE-fall per månad för respektive region.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har inget TBE-fall registrerats i Skåne under maj månad. Däremot utreds ett fall som misstänkt TBE.

– Vi ser inget ökat tryck när det gäller inrapporterade TBE-fall i Skåne i år. Det ser ut som det brukar göra vid den här tiden. Men man kan konstatera att det är omväxlande varmt och regnigt och fästingar gillar både regn och värme, säger Mattias Walldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Jessica Hägg från Fjälkinge fick TBE efter att ha blivit fästingbiten för tre år sedan:

TBE, fästingburen hjärninflammation och borrelia

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det finns vaccin mot TBE.

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. De flesta får lindriga besvär och blir friska efter att ha behandlats med antibiotika. Ibland sprider sig sjukdomen till nervsystemet och lederna, och då kan det ta längre tid att bli frisk.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.