Fejkpoliser bakom våg av rånförsök mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

En ny våg av rånförsök mot äldre, där gärningsmännen utger sig för att vara poliser, har drabbat Malmö.  Från julhelgen och fram till nu har polisen fått in 18 anmälningar. Vid fem av fallen har gärningsmännen kommit över värdesaker till ett sammanlagt värde av hundratusentalskronor.

– De går tillväga på samma sätt. De äldre får ett samtal från någon som utger sig för att ringa från polisen eller säkerhetspolisen någon gång mellan 20 och 24 på kvällarna, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i Malmö.

Uppmanas lämna ifrån sig värdesaker

Han berättar att personen i telefonen informerar om inbrott i byggnaden och att polisen nu vill hjälpa de äldre att ta hand om deras kontanter och värdesaker. Under tiden som samtalet pågår ringer sedan en annan person på dörren och utger sig för att vara civilklädd polis, uppringaren uppmanar den äldre att ge personen värdesakerna.

– Någon har gjort det och blivit av med så mycket som en kvarts miljon men som tur är har flera anat oråd och vägrat lämna ut något, säger Calle Persson.

Liknande rån runt om i södra Sverige

Flera liknande stölder mot äldre har inträffat på flera ställen i södra Sverige, bland annat i Göteborg.

– Det här är allvarligt och skadar ju människors förtroende för myndigheter som ska skydda de äldre, säger Calle Persson

Ingen är i nuläget misstänkt eller gripen för de senaste stölderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.