• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Var femte under existensminimum

Uppdaterad
Publicerad

Malmö fortsätter att ligga i toppskiktet när det gäller hur många som lever på existensminimum. Var femte Malmöbo har mindre än 5000 kronor i månaden att leva på visar siffror från SCB.

En lunch på stan, ett par nya skor eller kanske ett biobesök. Saker många unnar sig nu när lönen trillar in på kontot. Men för andra är tanken på en utelunch rena fantasin.  Erik jobbade i vården, men blev utbränd. Började om efter en tid, men trillade dit igen. Idag arbetstränar han, men har så lite pengar att det knappt räcker till honom och hans dotter.

– Att jag inte har ordentlig mat till henne och att vi inte kan åka dit hon skulle vilja. Det är det värsta, säger Erik.

Han försöker dölja hur illa det är ställt, men dottern har förstått. Det stockar sig i halsen när han berättar.

– Hon ser ju hur jag måste lägga tillbaka saker i affären. Hon har sagt det och det är jättejobbigt, säger Erik.

Trots att han två dagar före löning bara har en dryg hundralapp kvar tillhör han inte ändå inte de allra fattigaste i Malmö.

Dubbelt så många fattiga i Malmö

SVT har analyserat Statistiska Centralbyråns siffror som visar att var femte malmöbo , 22,3 procent, över 20 år har en inkomst under 5000 kronor i månaden. Före skatt. Det är dubbelt så många som rikssnittet 10,8 procent.

I statistiken göms så klart hemmafruar, hemmamän och studenter utan inkomst alls och inte minst 10 000 malmöbor som jobbar i Danmark.

Men om vi räknar bort dansk-pendlarna och de som hamnar över existensminimum med hjälp av olika bidrag, så lever ändå nästan 15 procent av malmöborna på mindre än 5000 kronor.

Vi frågar några personer på Malmös gator hur de reagerar på siffrorna.

– Det måste vara fruktansvärt. Jag tänker framförallt på barnen, säger Vanessa Pool när hon hör talas om statistiken

Bertil Olsson häpnar också över uppgifterna

– Det måste vara en konst att klara sig på så lite pengar, säger han

Det brukar sägas att även om skillnaderna växer så har alla fått lite mer i plånboken den senaste tiden. Men det stämmer inte på de allra fattigaste i Malmö.

Sämre för det fattigaste

– Den allra fattigaste tiondelen av befolkningen idag har fått det 20-30 procent sämre i absoluta tal än motsvarande grupp för 20 år sedan, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola.

Erik har sålt bilen, avslutat en rad abbonemang, har lånat pengar av familjen, men går ändå back. Och nyligen blev situationen desperat

– Jag har min dotter varannan vecka och inför att hon skulle komma hade jag ingenting. Ingen mat, inte något och då insåg jag att detta inte går längre, säger han.

Han vände sig till den ideella organisationen Giving people som skänker matkassar till människor i Eriks situation. Han fick hjälp och är tacksam även om det var med blandade känslor.

– Det kändes så klart inte bra att behöva be om hjälp, men det var fantastiskt att se alla som ville ställa upp, så jag var både jättedeppig och jätteglad. Samtidigt, säger Erik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fattiga i Välfärds-sverige

Mer i ämnet