Safia Insirovic är duktigare än de flesta av oss är när det gäller det här med att göra det mesta av maten. Hon lagar inte mer än vad som går åt, och det matavfall som ändå blir sorteras ut och blir biogas.
– Slänga mat, det gör jag verkligen inte, säger Safia.
Vi vet inte exakt hur mycket mat som slängs, men det är mycket – enligt vissa undersökningar går var fjärde matkasse rätt ner i soporna.
När Lantmännen nyligen frågade tusen svenskar om hur mycket mat de slänger visade det sig att män, unga och småbarnsföräldrar är de som slänger mest.
– Vi har väl haft det lite för bra och inte behövt tänka på att vi måste ta vara på resurserna. Vi är inte medvetna om hur mycket pengar som vi häller rätt ut i vasken, säger Karin Jönsson som är informatör på branschorganisationen Avfall Sverige.
Förutom att det finns reda pengar att spara så handlar det om miljön. En vanlig biff till exempel, har kostat 3 ton vatten att producera.
Här i stadsdelen Augustenborg har man jobbat länge med både sortering och att minska mängden avfall, men trots all information så slängs det alldeles för mycket mat även här.
För att det ska bli ännu enklare att sortera, har hyresvärden MKB nu tagit fram en sorteringskorg som går att hänga på gamla köksluckor.
– Man hänger den på kanten och så blir det mer utrymme i sopskåpet för att kunna sortera, säger fastighetschefen Mats O Nilsson.
För Safia handlar det mycket om ekonomi.
– Om jag skulle slänga min middag så är det precis som att slänga pengarna direkt i papperskorgen, säger hon.