I november besökte de själva den knappt milslånga klippön i Västindien för att filma det som ska bli en halvtimmeslång dokumentär. Just nu slutför de den mödosamma klippningen.
– Jag visste inte mycket om Sankt Barth innan vi gav oss in på detta, och hade ingen aning om att Sverige faktiskt bedrivit slavhandel, säger Erik Gunnarsson, en av de fyra filmarna.
Året var 1784 när kung Gustav III köpte den dåvarande franska besittningen St Barthèlemy och lät uppföra öns huvudort Gustavia, döpt efter honom själv. Det blev startskottet för en lukrativ handel med slavar, som pågick i över hundra år.
– Ön hade även stor betydelse som frihamn under Napoleonkrigen, men allt ändrades i och med slaveriets avskaffande. 1878 såldes St Barth tillbaka till fransmännen för en spottstyver, berättar Johan Andersson.
Pengarna till resan fick de fyra i form av ett stipendium från Marius Stakelborough-stiftelsen i Trelleborg, uppkallad efter en historieintresserad barägare på ön som kämpar för att hålla minnen från svensktiden vid liv.
– Filmen tänker vi visa på lite skolor och så, men den ska också säljas på Marius bar i Gustavia, Le Select. På så vis hoppas vi sprida kunskapen om öns svenska arv vidare bland lokalbor och besökare på St Barth, säger Daniel Melander.