Psykologen om dåden

Uppdaterad
Publicerad

Peter Mangs kände sig kränkt och besviken på samhället och det var den utlösande orsaken till mord och mordförsöken.

Peter Mangs utförde sina dåd på grund kränkningar av olika slag och av  besvikelse mot samhället, som inte gett honom det han behövde. Det sa häktespsykologen i förhör i Malmö tingsrätt idag. För henne har han berättat om flera av dåden.

Peter Mangs beskrev till exempel i detalj hur mordet på Trez West Persson gick till. Skjutingen föregicks av att hans ryska flickvän inte kom till Sverige, som planerat.

Serieskytten i Malmö

– Peter Mangs var besviken, eftersom han hade lagt  mycket pengar på att ta körkort så att han skulle kunna hämta henne på Svågertorp.

  Psykologen sa att han berättade om de här händelserna efter varandra, och hon tror att det finns ett känslomässigt samband. Fast det var inte meningen att Trez West Persson skulle träffas. Målet var i stället den vän som satt bredvid henne i bilen. Till psykologen sa han att han kunde lukta sig till att han var kriminell.

Men även de andra dåden kan bero på besvikelser eller kränkningar, sa hon vidare. Vid något tillfälle gällde det pengar. Han uppfattade  att han fick mindre stöd än andra, och hade det svårt att få det att gå ihop ekonomiskt.

Enligt psykologen har han svårt att acceptera brott mot regler och överenskommelser. Och det gäller också honom själv. Han ville bli upptäckt, och var besviken över att ingen regagerade på skjutningarna. Han tyckte också att polisen gjorde ett dåligt jobb, som inte kom honom på spåren.

– Skotten mot polishuset på Davidshalls torg kan vara en reaktion på det, sa hon.

Hon anser vidare att Peter Mangs inte har Aspbergers syndrom, en diagnos som en läkare tidigare ställt på honom.

– Han har till exempel funderat på vad andra skulle tänka om vännen när de reste till Florida, och ville därför att han skulle ha särskilda kläder. En person med Aspergers syndrom brukar inte tänka på vad en tredje person tycker, säger hon.

Hon tror inte heller att han är schizoid, utan att det rör sig om en personlighet med många olika jag som kämpar mot varandra.

 – Det är inte samme Peter som sitter lugnt och pratar med mig som är ute och skjuter, sa hon.

Kontakten mellan psykologen och Peter Mangs har förändrats sedan det blev klart för honom att tystnadsplitkten inte gäller. Men han har ändå valt att  behålla henne som psykolog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serieskytten i Malmö

Mer i ämnet