Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
12 fast anställda läkare och nästan lika många sjuksköterskor har sagt upp sig från vårdcentralen i Sjöbo på drygt ett år. Pensionerade läkaren Lars-Olof Tobiasson jobbar några timmar i veckan för att stötta sina gamla kollegor. Foto: SVT/Per Lärka

Vårdcentralen i Sjöbo har förlorat nästan alla läkare – ”Så dystert”

Publicerad

Brist på läkare och sjuksköterskor slår hårt mot vårdcentraler i östra Skåne. I Sjöbo har nästan alla läkare och de flesta sjuksköterskor sagt upp sig under det senaste året.

När Region Skåne inför stopp för hyrpersonal riskerar Sjöboborna få ännu kortare öppettider på vårdcentralen, som är en av de största i Skåne med 14 000 listade patienter.

– Vi var tidigare Skånes öppnaste vårdcentral och den enda offentliga vårdcentralen som hade öppet alla dagar på året. Även på julafton, säger läkaren Lars-Olof Tobiasson.

Men sedan i maj i år har vårdcentralen öppet enbart 8-17 på vardagar. Om fyra veckor inför Region Skåne stopp för intag av sjuksköterskor från bemanningsföretag. Hyrstoppet ska senare även införas för läkare.

– Det kan bli så att vi behöver stänga vårdcentralen lite tidigare, säger vårdcentralens chef Charlotte Thrane.

Pris som bästa vårdcentral

Sjöbo vann priset Glasäpplet som Skånes bästa vårdcentral 2012, framröstad av patienterna. Men nu är missnöjet stort i Sjöbo. I lokala grupper på sociala medier är det många upprörda inlägg om situationen.

– Det är mest synd om Sjöboborna, säger Lars-Olof Tobiasson.

– Från våren 2022 slutade åtta fast anställda allmänspecialister, fyra ST-läkare som skulle bli specialister och ungefär lika många sjuksköterskor. Det är så dystert, säger Lars-Olof Tobiasson, som också jobbar extra som medicinsk rådgivare på vårdcentralen i Sösdala där det inte finns en enda fast anställd läkare.

Läkare bor i väster

Lars-Olof Tobiasson beskriver det som en nedåtgående spiral. När några läkare slutar blir det alltför tungt för dem som blir kvar och då väljer fler att sluta.

– Hela östra Skåne har ett problem. Fakta är att läkarna bor västerut och att det är krångligt och dyrt att pendla, säger han.

Charlotte Thrane tillträdde som chef för Sjöbos vårdcentral för sex veckor sedan. Hon har en plan för att lindra effekten av hyrläkarstopp och personalbrist: en utbildningsvårdcentral. Tanken är att anställa många nyutbildade läkare som ska handledas av ett par rutinerade läkare.

Lars-Olof Tobiasson vill också locka personal med olika ”morötter”, till exempel att pendling till jobbet på vårdcentralen ska räknas som arbetstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.