Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet, menar att anledningen till att Region Skåne har brist på sjuksköterskor är deras arbetsvillkor. Foto: SVT/privat

Vårdförbundet: ”Region Skåne har för kassa arbetsvillkor”

Publicerad

Enligt Vårdförbundet beror svårigheterna med rekrytera sjuksköterskor på villkoren. Fackförbundet är framför allt kritiskt mot löner och arbetstider.

Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet, menar att anledningen till att Region Skåne har brist på sjuksköterskor är deras arbetsvillkor.

– Sjuksköterskorna finns ju, problemet är att de söker sig till andra arbetsgivare med bättre villkor, säger Malin Tillgren.

Hon säger också att det handlar om att Region Skånes arbetstider inte är populära, att arbetsbelastningen är väldigt hög och att man erbjuds låga löner.

Region Skåne svarar på kritiken

Karin Melander, HR-direktör på Region Skåne förklarar att deras löner ligger i nivå med riksgenomsnittet, men att lönerna inte är det enda viktiga.

– Vi måste också jobba med helheten vilket är otroligt viktigt. Och hela tiden vill jag bli bättre också, säger Karin Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.