Vårdmodell kan förstärka läkarbrist

Uppdaterad
Publicerad

Region Skånes nya vårdmodell ”Hälsovalet” hotar att förstärka läkarbristen i nordöstra Skåne.

Det privata vårdbolaget Hälsoringen planerar att stänga flera nordostskånska vårdcentraler.

– Vi kan inte driva verksamheten i Osby och Lönsboda med nuvarande modell, säger Jaan Timoleon, regionchef för Hälsoringen.

I maj trädde region Skåne nya vårdmodell Hälsovalet i kraft. Den innebär i korthet att det blivit lättare att starta privata vårdcentraler. 22 nya har också tillkommit, men de fördelar sig väldigt ojämnt över Skåne. I nordost driver idag privata Hälsringen tre vårdcentraler, men endast den i Bromölla är ansluten till Hälsovalet. I Osby och Lönsboda har vårdcentralerna kvar äldre vårdavtal med Region Skåne fram till 2011.

Därmed kan företaget jämföra lönsamheten mellan sina tre nordostskånska vårdcentraler. Siffrorna från Hälsovalsanslutna Bromölla avskräcker.

– Vi ser oroande tendenser, säger Jaan Timoleon, regionchef för Hälsoringen. Patientbesöken till andra vårdgivare som till exempel sjukgymnaster dränerar verksamheten.

Hälsovalet ger alla patienter rätt att fritt söka vård. Men det är alltid den vårdcentral där patienten är listad som betalar för de besöken.

– Och det blir dyrt, påpekar Kristina Innala, chef för vårdcentralen i Bromölla. Jag befarar att våra kostnader kommer att överstiga intäkterna.

Även Jaan Timoleon anser att Hälsovalet blir för dyrt i längden.

– Vi kommer inte att kunna driva Osby och Lönsboda med nuvarande modell.

Läkarbristen är redan stor i nordost. Regionrådet Gilbert Tribo (FP) är bekymrad:

– Men om Hälsoringen drar sig ut finns förhoppningsvis andra entreprenörer som kan ta över.

Men frågan är hur många privata vårdbolag som står i kö för att öppna nya vårdcentraler i nordost. De nya som har tillkommit med hälsovalet fördelar sig ojämnt över västra och södra Skåne.

Helsingborg har idag 14 hälsovalsanslutnda vårdcentraler varav flera privata, medan närbelägna Landskrona bara har tre

Simrishamn – Tomelilla – Ystad har tillsammans 13 hälsovalsmottagningar, medan hela det nordöstra hörnet av Skåne bara har fem anslutna.

Med tanke på den konstanta läkarbristen i nordost kan Gilbert Tribo (FP) tänka sig att undanta vissa kommuner i nordost från Hälsovalet och låta dem förlänga de nuvarande, mer lönsamma, vårdavtalen.

– Om det går käpprätt åt skogen kan vi undanta vissa kommuner. Men då blir det en normal upphandling igen. Och Hälsoringen har haft ett guldkantat avtal, anser Gilbert Tribo (FP).

Men Jaan Timoleon på Hälsoringen hävdar att flera andra privata vårdbolag är tveksamma till om det går att driva lönsamma Hälsovalsanslutna vårdcentraler.

– Det är ingen hemlighet att många har problem av ekonomiskt karaktär. Det är lite trial and error över hela satsningen.

Kristina Innala, chef för vårdcentralen i Bromölla, tror att Hälsovalet på sikt leder till att nordöstra Skåne får några få stora enheter dit samtliga patienter får söka sig.

– De små vårdcentralerna kommer att slås ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.