Här fångas ”Snapphanen” av en av Länsstyrelsen Skånes viltkameror i Killeberg, bilden är från november 2016. Foto: LE Carlsson, Länsstyrelsen Skåne

Vargen som sköts i Osby var Snapphanen

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som i augusti sköts i Osby var Snapphanen, den varg som rört sig i nordöstra Skåne sedan 2014.

Den 16 augusti i år sköts en varg till döds i samband med en råbocksjakt i Örkened utanför Osby. Vargen skickades till  Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala för obduktion och under torsdagen kom DNA-analysen till Länsstyrelsen i Skåne. Den visar att vargen som sköts är den så kallade Snapphanen.

– Det rör sig om samma varg som under fem års tid rört sig mellan Skåne och Kronoberg, säger Tom Espgård, en av de ansvariga för viltfrågor på Länsstyrelsen Skåne.

Har inte kopplas till angrepp

Snapphanen är nedvandrad från Värmland och under sin tid i nordvästra Skåne har den synts till flera gånger.

– Den har gjort sig känd för att vara rätt anonym och att den inte har kopplats till några angrepp mot tamdjur, vilket är rätt ovanligt, säger Tom Espgård.

Jägaren som sköt vargen trodde att det var en räv och misstänks för jaktbrott. Troligtvis finns inte längre någon varg i Skånetrakterna.

– Vi har misstänkt att det var Snapphanen som sköts eftersom det är den varg som synts till i Skåne, troligtvis finns ingen varg i Skåne just nu, men vem vet, det är inte omöjligt att det kommer en ny, säger Tom Espgård, en av de ansvariga för viltfrågor på Länsstyrelsen Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.