-Korgen kan vara människans bästa uppfinning, säger Sofia Månsson, hemslöjdskonsulent. Foto: Pontus Belfrage

Ökat intresse för korgar – nu ska skånska hantverket visas upp

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns det inte många korgmakare kvar i Sverige. Men just nu förbereds en vandringsutställning, Älskade korg, som öppnar i Trelleborg, beroende på coronan, under våren. Här visas bland annat olika varianter skånskt hantverk upp.

-Jag tycker att det finns ett ökat intresse. Om man följer med i sociala medier och i inredningsreportage så ser man mycket korgar hela tiden, säger Sofia Månsson, hemslöjdskonsulent som förbereder utställningen på plats i Landskrona.

Hon berättar att det finns skånska lövkorgar som man binder av halm med hassel och pil och i nordöstra Skåne finns en annan tradition att fläta av spån som man klyver ut från enen.

Alla landskap har sina egna särpräglade mönster och material. Allt i från halm och vass till gran och björk används för att göra olika korgar. Foto: Pontus Belfrage

Älskade korg! är en vandringsutställning producerad av bland annat Skånes Hemslöjdsförbund.  Utställningen öppnar under våren i Trelleborg (inställd, se kommunens hemsida för info) och till hösten kan man se den i Simrishamn.

Mer om det här i kulturprogrammet Sverige! klockan 19:00 ikväll, lördag i SVT 1 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.