Termometern väntas nå 25 till 30 grader i Skåne under veckan. Foto: Johan Nilsson/TT

Värmebölja i Skåne under veckan

Publicerad

I veckan drar sommarvärmen igång ordentligt runt om i landet. I delar av Skåne väntas temperaturen nå upp emot 30 grader.

Den som har väntat på varmare temperaturer ska inte behöva vänta länge till. Under onsdagen väntas ett ordentligt sommarväder nå Skåne. 

- Det kan bli 25 till 30 grader i inre delarna av Skåne, och lite svalare över kusterna. Även under nätterna beräknas temperaturen ligga runt 15 grader, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT och tillägger:

– De som har längtat efter sommaren ska bara njuta. 

Det varma sommarvädret är dock inget exceptionellt för Skåne. Längre upp i landet, i södra Norrland och i norra Svealand, väntas temperaturerna nå 30 till 35 grader. 

Ökad brandrisk, men mindre risk för spridning

Bristen på regn under de senaste veckorna har lett till torra marker och skogar, vilket ökar brandrisken när temperaturerna nu höjs ytterligare. Däremot väntas det inte blåsa mycket i helgen, vilket är positivt ur skogsbrandssynpunkt.

– Då är det mindre spridningsrisk för bränder, men det kommer kännas väldigt varmt, säger Tora Tomasdottir. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.