Ny studie: Värmeböljor skadligt för djur

Publicerad

Värmeböljor som den i somras kan få mycket negativa följder för många djur. En ny studie från Lunds universitet visar att överhettade fåglar får mindre ungar och att de som föds kan ha mindre chans att överleva.

Sedan tidigare är det känt att djur som lever i mycket varma områden på jorden är mindre aktiva under dygnets varmaste timmar. Biologer vid Lunds universitet konstaterar nu att värme och överhettning är ett problem även i Sverige.

– Om det blir fler somrar lik den senaste så påverkas många djurarter sannolikt mycket negativt eftersom de inte kan ta hand om sina ungar på bästa sätt, säger Andreas Nord, forskare vid biologiska institutionen.

Blåmesar i studien

I en studie gjord vid Krankesjön i Skåne kan han och kollegan Jan-Åke Nilsson visa att djur som har lättare att göra sig av med överskottsvärme får större och mer livsdugliga ungar.

Klippningen har inga negativa effekter för blåmesen, som har fått nya fjädrar efter ett par veckor. Foto: Andreas Nord

Studien är gjord på blåmesar. Arten får många ungar, vilket tvingar föräldrarna att hämta mat hundratals gånger varje dag. För att göra det lättare att sänka kroppstemperaturen klipptes fjädrarna på bröst och buk på hälften av fåglarna.

Både de klippta och de oklippta fick små sändare monterade på benen för att mäta hur ofta de flög in och ut ur sina holkar. När deras ungar vuxit färdigt fångades de in igen för att vägas och mäta kroppstemperatur. Även ungarna kontrollerades för att se hur de påverkades av föräldrarnas olika förmåga att göra sig av med överskottsvärme.

Större och tyngre ungar

Klippta fåglar visade sig ha lägre kroppstemperatur och vägde mer än de oklippta i slutet av häckningsperioden. Deras ungar var dessutom större och ofta tyngre, trots att de inte matades oftare.

– Det förvånar mig. Men nu tror vi istället att de lagt tid och energi på att bära med sig mer mat varje gång, eller att de har letat mer intensivt efter särskilt bra föda åt ungarna. Det ska vi gå vidare med och undersöka, säger Andreas Nord.

– Det är viktigt hur stora ungarna är precis innan de lämnar boet. Storleken säger en hel del om deras chanser att överleva och själva få ungar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer