”Ensamkommande ungdomar har vi ju sett en väldigt stor ökning av det här året”, säger Johanna Saunders, rådgivare i socialrätt på Röda korset. Foto: SVT/TT

Värmestugan räcker inte åt Malmös hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Frivilligorganisationer i Malmö som tillsammans driver en nattöppen värmestuga under vintern, slår nu larm om att insatserna för hemlösa i staden inte räcker. Hemlösheten ökar och långt ifrån alla får den hjälp de behöver.

– Det här handlar om vilket Malmö vi vill leva i, hur det ska se ut. Vi kan ju bli jättebra på hemlöshetsfrågan om vi bara samarbetar, men då måste vi bestämma oss för det, säger Liv Palm som är enhetschef på Skånes stadsmission.

Tillsammans med Röda korset, Malmökretsen av Röda korset, Svenska kyrkan och Kontrapunkt öppnade de i december ett värmestuga för hemlösa. Hit kommer 90 personer varje natt för att vila och äta.

– Vi har ju begränsat utrymme så vi kan ju inte ha hur många som helst här, säger Liv Palm.

Ensamkommande ökar

Malmö har 2 000 hemlösa vuxna enligt kommunens beräkningar och gruppen som är allt annat än homogen ser bara ut att öka.

– Ensamkommande ungdomar har vi ju sett en väldigt stor ökning av det här året, säger Johanna Saunders, rådgivare i socialrätt på Röda korset.

En orsak till att många söker sig till värmestugan den här vintern är att det akuta nattboendet, som upphandlats av Malmö stad, sedan årsskiftet bara tar emot personer med missbruksproblem och psykisk ohälsa. Antalet sovplatser har dessutom minskat från 25 till 14.

Kvalar inte in

En av dem som inte längre kvalar in på nattboendet är Kim Nilssons kompis.

– Han får ingen plats för han håller inte på med droger. Han har sovit hos mig, hos andra kompisar, på centralen eller så går han runt på nätterna, berättar Kim Nilsson

Nu hoppas organisationerna bakom värmestugan att fler vill bidra till arbetet med att få bukt med hemlösheten, och på ett bättre samarbete med kommunen.

-Vi räcker ut våra händer till Malmö stad. Vi finns här, vi vill samverka och vi tror att vi kan åstadkomma mycket mer tillsammans, säger Johanna Saunders.

Delar inte beskrivningen

Avdelningschef Anna von Reiss på socialförvaltningen i Malmö stad säger i en kommentar att hon gärna samverkar med frivilligorganisationerna.

– Men jag delar inte riktigt beskrivningen av situationen. Enligt de signaler jag får från värmestugorna är de ofta fulla, men nästan aldrig har det hänt att någon behövt nekas att komma in, säger Anna von Reiss.

Hon påpekar också att den som är i akut behov av boende alltid kan kontakta Socialtjänsten för en så kallad nödprövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.