Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Värsta erosionen i Ystad på över ett decennium Visa alla (2)
Visa alla (2)

Värsta erosionen i Ystad på över ett decennium

Publicerad
Erosion och översvämningar är sedan länge ett problem längs med kusten i Ystad och Österlen. I år är läget värre än på mycket länge. Ett av de mest drabbade områdena är Löderup.

– Det beror på att vi har haft ett väldigt ihärdigt högvatten i Östersjön över en lång tid. Även under stormarna Ciara och Dennis, vilket är väldigt ovanligt. Normalt sett under stormar brukar vi ha lågvatten här, säger Ystads miljö- och klimatstrateg Mona Skoog.

Högvattnet har i sin tur inverkat på naturen och stränderna i Löderup och orsakat rejäla stranderosioner.

Strandskydd måste förstärkas

Ystad kommun har inte behövt budgetera för akuta erosionsåtgärder sedan 2011. Nu är det däremot aktuellt igen. Det som framför allt måste åtgärdas är ett av strandskydden vid campingen i Löderups strand. 

– Man måste bestämma sig för vilket klimatscenario man ska planera efter. Det måste göras på en högre nivå och det finns olika strategier att förhålla sig efter och vad som kan göras på erosiondrabbade platser. Ett scenario skulle kunna vara att det bestäms att strandlinjen ska hållas för all framtid. Men det kommer nog bli svårt, säger Mona Skoog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer