Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När polisen slog till mot tre växlingskontor påträffades drygt 11 miljoner kronor i kontanter. Pengar förvarades i soppåsar, kläder och kartonger. Foto: Polisen

Växlingskontor misstänks ha hanterat 76 miljoner för skånska knarksmugglare

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i Malmö åtalas för att ha agerat bankirer åt narkotikasmugglare. Enligt åklagaren har männen hanterat 76 miljoner kronor som kommer från narkotikaaffärer i Skåne.

I november 2020 slog polisen till mot tre växlingskontor i Malmö. I byxfickan på en av ägarna till kontoret påträffades en USB-sticka med transaktioner från och till två olika ligor som smugglat narkotika.

– När de adderas ihop blir det 76 miljoner under knappt ett år, säger kammaråklagare David Ludvigsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

I videon kan se bilder från polisens tillslag mot växlingskontoren.

Skuggade smugglare till Sjöbo

Den misstänkta penningtvättshärvan började nystas upp våren 2020 efter att polisen spanat på misstänkta narkotikasmugglare när de körde en lastbil till ett nedlagt sågverk i Öved utanför Sjöbo. När smugglarna lastade ur en stor mängd cannabis slog polisen till.

En av de gripna hade en så kallad encrochattelefon. I telefonen fanns kommunikation mellan ligan och en person med kodnamn Voidmint som fungerat som ligans bankir.

– När det går att identifiera Voidmint och koppla honom till en av de åtalade kan vi se var han arbetar, säger David Ludvigsson.

Under hösten 2020 slog polisen till mot tre växlingskontor i Malmö. Drygt 11 miljoner kronor i kontanter påträffades, en stor del i soppåsar och kartonger.

Hawala används av många

De tre åtalas för grovt penningtvättsbrott för narkotikapengarna, men också för grov näringspenningtvätt avseende en hawalaverksamhet. Hawala är en uråldrig metod för överföring av pengar, även över landsgränser.

Den som vill skicka pengar lämnar in kontanter på ett kontor. Sedan kan mottagaren hämta ut pengarna på ett annat kontor i världen. Hawala används av personer i Sverige som exempelvis vill skicka pengar till släktingar i andra länder där det inte går att överföra pengar på annat sätt.

Åklagaren har valt att åtala för transaktioner över 50 000 kronor, som han anser kan misstänkas härröra från brottslig verksamhet. Totalt rör det sig om 113 miljoner kronor.

De åtalade nekar till brott. SVT Nyheter har talat med en av advokaterna som inte vill intervjuas men han säger att de åtalades verksamhet varit laglig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.