Vd hävdar: ”Effektivt mot cancer och ebola”

Uppdaterad
Publicerad

En skånskt företag som misstänks ha sålt kolloidalt silver som kosttillskott utreds nu av åklagare för brott mot läkemedelslagen.

Det flytande Silverpreparatet Ionosil som säljs av företaget Ion Silver i Löddeköpinge marknadsfördes tidigare som kosttillskott, men efter ändrade EU-regler blev preparatet istället registrerat som vattendesinfektionsmedel. Myndigheter och forskare har även varnat för att använda preparatet som kosttillskott. Trots detta fortsätter företaget att hävda dess hälsoeffekter.

Helsingborgs dagblad och Sydsvenskan som under en längre tid har granskat Ion Silver, gick med i företagets slutna facebookgrupp. Där visade sig företagets vd sälja in Ionosil, som består av kolloidalt silver, som effektivt medel mot bland annat cancer och ebola.

Läkemedelsverket som länge har haft ögonen på företaget och som fått ta emot dödshot på grund av detta, gjorde en polisanmälan, och nu har en förundersökning om brott mot läkemedelslagen inletts, rapporterar Hd/Sydsvenskan.

Michael Zazzio, styrelseordförande i Ion Silver AB, säger till Sydnytt att inget brottsligt har begåtts och att företagets vd uttalade sig som privatperson på facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.