Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan kan du höra Burhan Alagöz, vd för Skåne Kebab Döner, berätta om varför köttet levererades trots förbudet. Foto: Fanny Berg/SVT

Vd:n efter kebabstoppet: ”Vi gör allt korrekt nu”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT Nyheter Skåne avslöjat att företaget Skåne Kebab Döner sålt kött trots ett förbud från Livsmedelsverket väljer nu vd:n för bolaget att uttala sig i en filmad intervju.

– Jag missförstod Livsmedelsverkets beslut, säger Burhan Alagöz, vd för Skåne Kebab Döner.

Livsmedelsverket kunde i oktober konstatera flera brister hos kebabtillverkaren. Det handlade bland annat om prover som visade bakterien listeria. Därför beslutade myndigheten den 25 oktober att förbjuda Skåne Kebab Döner att sälja sina produkter på marknaden. Något företaget inte följde och totalt såldes sju ton kött efter att förbudet utfärdats.

– Det köttet som visade bakterien listeria ingick inte i den mängden kebab som levererats ut efter förbudet, säger Burhan Alagöz.

Men det var inte enbart listeria som var problemet hos Skåne Kebab Döner. Livsmedelsverket kunde under sina kontroller bland annat se mögel på väggar och i kylar, bristande hygienrutiner bland personalen och smutsig utrustning. Under en kontroll den 10 oktober hade Livsmedelsverket sammanlagt tolv olika anmärkningar där företaget brast i livsmedelshantering.

– Det var en helhetsbedömning av att företaget inte kunde hantera livsmedel på ett säkert sätt och därför fick de inte sälja några produkter alls, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket.

Oenighet kring förbudets betydelse

Det fanns andra brister hos er och Livsmedelsverket förbjöd er att sälja ert kött. Varför fortsatte ni att släppa ut era produkter på marknaden trots förbudet?

– Jag trodde inte att det handlade om allt kött. Utan bara den mängden som visade listeria, säger Burhan Alagöz.

Livsmedelsverket menar att de har varit tydliga med vad förbudet innebar.

– Vi har förklarat på telefon, ute på plats och även skriftligt, säger Karin Cerenius.

Efter att Livsmedelsverket besökte kebabtillverkaren den 23 november hävdes förbudet och Skåne Kebab Döner får återigen sälja sitt kött. Myndigheten kunde se att företaget åtgärdat de brister som fanns.

– Vi har arbetat hårt med att bland annat sanera lokalerna, installera rostfria väggar och utbilda vår personal. Vi vill inget hellre än att allt ska bli rätt, säger Burhan Alagöz.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du bland annat när den förbjudna kebaben levereras till en restaurang och hör vad Skåne Kebab Döners vd har att säga om leveranserna. Foto: Fanny Berg/SVT och Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.