Vellinge vill lämna Skånetrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter den hårda kritiken mot färdtjänsten i Skånetrafikens regi, letar Vellinge kommun nu lösningar utan Skånetrafiken.

– Vi håller på och undersöker olika varianter. Vi kommer inte att stanna kvar i systemet som det ser ut idag ,säger Lars-Ingvar Ljungman (M) ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge.

Sydnytt har en rad inslag skildrat den hårda kritiken mot hur färdtjänsten sköts i Skånetrafikens regi. Bland annat har krav ställts på att Vellinge tar tillbaka ansvaret av färdthjänsten från Skånetrafiken.

Färdtjänst i Skåne

Sedan den 25 oktober tar  Vellinge Taxi hand om en del av de lokala färdtjänst- och sjukresorna. Detta sker ”efter en konstruktiv dialog med Skånetrafiken”, skrev Vellinge kommun i ett pressmeddelande tidigare idag.

Tillfällig lösning

Enligt kommunen är det en tillfällig lösning som nu provas där Vellinge taxi är ett av de trafikföretag som utför färdtjänst. Även andra taxibolag kan förekomma.

Syftet är anligt kommunen ”att på kort sikt säkerställa att fler resor genomförs med den kvalité som utlovas”. Resultaten kommer att följas upp noggrant av Vellinge kommun och Skånetrafiken.

– Vi är väldigt nöjda med att vi så snabbt har kunnat ta fram denna lösning i gott samarbete med Skånetrafiken. Nästa steg blir att titta på mer långsiktiga lösningar för hur vi ska kvalitetssäkra färdtjänsten och sjukresorna i Vellinge, säger Magnus Hedin, kommundirektör. 

Tar fram en handlingplan

I pressmeddelandet skriver kommunen att man nu tillsammans med Skånetrafiken kommer att ta fram en handlingsplan för en mer långsiktig lösning.

– Det är viktigt att vi tillsammans med Vellinge kommun tar till oss av den kritik som färdtjänsten i Vellinge varit föremål för och att vi är konstruktiva och prestigelösa för att hitta bästa möjliga lösning på kort och på längre sikt, säger Henrik Dagnäs, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Inget samarbete på lång sikt

Men på kommunstyrelsens ordförande låter det annorlunda.

– Jag tror inte att vi kommer fortsätta samarbetet med Skånetrafiken när det gäller färdtjänsten. säger Lars-Ingvar Ljungman.

Och hos Skånetrafiken tas beskedet emot med överraskning.

–  Det uttalandet får stå för Lars-Ingvar Ljungman. Det är så här att vi har satt igång med ett förbättringsarbete där både Skånetrafiken och Vellinge kommun har ett ansvar. Vi har en överenskommelse i en handlingsplan som ska genomföras där en rad olika förbättringar ska tittas över. Och den handlingsplanen jobbar vi med just nu och den kommer vi lämna över till Vellinge kommun imorgon för att Vellinge kommun ska kunna tillföra de punkter kommunen ser behöver komma till handlingsplanen. Vi är mitt uppe i ett pågående förbättringsarbete, så ser vi det, säger Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färdtjänst i Skåne

Mer i ämnet