Foto: TT

Vellinge och tiggeriförbudet– detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om tiggeriförbudet har blivit en het politisk fråga som väckt stor uppmärksamhet. Så här har turerna gått i Vellinge kommun.

21 augusti: Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun, Carina Wutzler (M), säger i en intervju till SVT Nyheter Skåne att Moderaterna i kommunen har formulerat regler om ett tiggeriförbud. Hon säger också att de är beredda att gå till domstol ifall länsstyrelsen skulle stoppa förslaget.

29 augusti: Moderaterna röstar tillsammans med Liberalerna och Sverigedemokraterna för ett tiggeriförbud i kommunstyrelsen med siffrorna tio för och tre emot. Förbudet ska gälla flera offentliga platser i kommunen och ska bottna i kommunens ordningsföreskrifter.

20 september: Frågan om tiggeriförbudet lyfts upp i Vellinges kommunfullmäktige och röstas där igenom med 39 röster för och 12 emot.

21 september: Centrum för Sociala rättigheter och Civil Rights Defenders överklagar kommunfullmäktiges beslut, som de kallar skamligt, till förvaltningsrätten.

23 oktober: Länsstyrelsen stoppar Vellinges tiggeriförbud bland annat med hänvisning till att tiggeriet i kommunen inte är ett störande av ordningen i kommunen. Kommunstyrelsens ordförande, Carina Wutzler (M), uttrycker sin besvikelse att tiggeriet visst är ett ordningsproblem.

1 november: Carina Wutzler (M) meddelar att Vellinge kommun kommer att överklaga länsstyrelsens beslut om att upphäva det lokala tiggeriförbudet.

8 februari: Förvaltningsrättens dom i fallet meddelas. Rätten väljer att gå på länsstyrelsens linje och avslår Vellinges överklagande. Vellinge meddelar att de kommer att överklaga domen till kammarrätten.

27 mars: Kammarrätten avslår kommunens förslag och menar att det inte går att bevisa att tiggeriet strider mot den allmänna ordningen.

17 december: Högsta förvaltningsdomstolen ger Vellinge kommun rätt att införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Domstolen hänvisar bland annat till att kommuner har vittgående befogenheter när det gäller lokala ordningsföreskrifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggeriförbud i Vellinge

Mer i ämnet