Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Stjärnan på bilderna är alldeles säkert planeten Venus – den lyser riktigt fint på kvällshimlen just nu, säger Robert Cumming, informatör vid Onsala Rymdobservatorium Foto: Carolina Orsmark

Ljussken filmades över Skåne

Uppdaterad
Publicerad

En starkt lysande ljuspunkt har den senaste tiden synts på himlavalvet över Skåne. Carolina Orsmark, i Viken, filmade fenomenet. Enligt Onsala Rymdobservatorium rör det sig troligen om planeten Venus, som lyser extra starkt just nu.

– Kan det vara en asteroid? undrade Carolina Orsmark när hon tittade upp mot himlen då hon körde längs med Öresund.

Hon var på väg från Viken till en föreställning på Dunkers kulturhus, då hon plötsligt såg den kraftigt lysande pricken på himlen.

Missade föreställningen

– Jag stannade bilen och tog upp mobilen och filmade. Hade aldrig sett något liknande och missade föreställningen, när jag blev kvar i bilen i flera timmar.

SVT Nyheter visade bilderna för Robert Cumming på Onsala Rymdobservatorium utanför Göteborg. 

– Stjärnan på bilderna är alldeles säkert planeten Venus – den lyser riktigt fint på kvällshimlen just nu, säger han. 

I tidskriften Populär Astronomi utvecklar Robert Cumming Venus framfart under 2020-talets första månader. 

Solskenet reflekteras

”Under februari och mars blir Venus svår att missa på kvällshimlen. Solskenet på planetens molnlager reflekteras mot oss och gör Venus till himlens ljusstarkaste stadiga källa efter solen och månen.” 

Först i april börjar Venus – eller aftonstjärnan som den också kallas – återvända in mot solen.

”Du kan se Venus om du tittar mot skymningsljuset i syd och sydväst. ... För varje dag klättrar hon och blir allt lättare att få syn på,” skriver Robert Cumming.

Från jorden upplevs Venus som väldigt vacker, men temperaturen där är väldigt hög. Orsaken är en väldigt tjock atmosfär, som till 96 procent består av koldioxid. Därför har Venus en mycket hög växthuseffekt.

Behöver stort teleskop

Till stöd för sina tankar om att det var en asteroid hon såg, har Carolina Orsmark nyhetsartiklar om att rymdstyrelsen Nasa flaggat för att sex stora asteroider skulle passera jorden den gånga veckan. 

– Det stämmer att det var så. Men de asteroiderna behöver man ett stort teleskop för att kunna se, säger Roberg Cumming till SVT Nyheter.

– Venus är väldigt ljusstark just nu, och personer som aldrig sett den lysa tror ofta att det är något annat de ser. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer