Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när överviktiga hunden Prada undersöks. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Hunden Prada är överviktig – är på bantningskurs för husdjur

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av alla katter och en tredjedel av hundarna i Sverige är överviktiga. Så har det varit länge. För att bryta trenden ordnar nu veterinärer i Malmö bantningskurser för djurägare.

Affischen på väggen är en ögonöppnare. Där står det att om en katt på sex kilo går upp ytterligare ett kilo, motsvarar det att en människa går upp 16 kilo. På en veterinärmottagning i Malmö vittnar personalen om att många djurägare inte är medvetna om att deras hund eller katt väger för mycket.

– Därför har vi drop-in kvällstid en gång månaden, där vi bedömer hunden eller kattens vikt och ger lite kostråd. Dessutom väger vi alla djur, oavsett vad skälet till veterinärbesöket är, säger veterinären Astrid Borg.

Diabetes och ledproblem

Hon menar att, även om man tar i i underkant, så är runt 50 procent av alla katter överviktiga och 30-40 procent av hundarna. Precis som för oss människor får det hälsoeffekter.

– Katter kan drabbas av diabetes och många hundar får problem med lederna, säger Astrid Borg.

Klinikchefen Stina Andersson visar bilder på en katt som vägde 14 kilo när den kom till mottagningen första gången.

– Nu väger han 8 kilo och mår mycket bättre, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veterinär Astrid Borg undersöker hunden Pradas och visar ”knogtricket” hon använder för att avgöra om en hund är normalviktig. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.