Läget är bedrövligt för marknadsknallarna med anledning av coronaviruset, enligt Guido Carinci som är ordförande i riksföreningen för knallar. Bilden till vänster är tagen på Kiviks marknad 2012. I år ställs marknad efter marknad in. Foto: TT/Privat bild

Knallarnas riksförening: ”Lättade restriktioner enda räddningen”

Publicerad

”Bedrövligt” – så beskriver Guido Carinci, ordförande i riksföreningen för torg- och marknadshandlare, läget för knallarna.

– Det enda som är öppet är några torg och det funkar inte för alla att sälja sina varor där, säger Guido Carinci, ordförande i Tomer, riksföreningen för torg- och marknadshandlare.

Enligt honom finns det runt 1500 knallar i Sverige. Föreningen har de senaste veckorna fått många samtal från oroliga medlemmar som har svårt att få ihop sin ekonomi när marknad efter marknad ställs in.

– Har man ingen inkomst är det svårt att leva. Svårt att betala räkningar, säger Guido Carinci som tipsar dem som ringer in om olika lån och bidrag att söka.

– Och jag tipsar mina medlemmar om att åka till olika torg och försöka sälja sina varor.

Vill se lättnader

Guido Carinci understryker att han och föreningen har respekt för Folkhälsomyndigheten.

– Vi vill inte att de påskyndar någonting. Men lättade restriktioner är enda räddningen för oss, säger Carinci.

Med förbudet mot offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare är det inte möjligt att genomföra några marknader, enligt Carinci. Han menar att gränsen måste höjas till någonstans mellan 500 och 1000 personer för att marknaderna ska kunna fungera.

Vädjar till arrangörer

Föreningen har skickat brev till marknadsarrangörer där de uppmanar arrangörerna att ha is i magen och vänta med att ställa in.

– När man stängt ner en marknad är det svårt att öppna upp den igen – därför är det bättre att vänta med att ställa in, säger Guido Carinci.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.