Koldioxid får plantor att frodas. De växer snabbare och bättre om de får en koldioxiddos då och då. I växthus med tomater och gurkor brukar halterna vara minst dubbelt så höga som i utomhusluften.
Men koldioxid är också en färglös och luktlös gas som i höga halter tränger undan syret i luften. Den som andas in för mycket koldioxid drabbas helt enkelt av livsfarlig syrebrist.
Växtforskaren Hartmut Schüssler vid lantbruksuniversitetet i Alnarp hade odlande föräldrar och lärde sig tidigt att akta sig för växthusen om nätterna.
– Lek aldrig i växthusen när det är mörkt, fick jag alltid höra, berättar han.
På nätterna förbrukar växterna syre vilket gör att halterna av koldioxid stiger.
Det var sen natt när den 60-årige tomatodlaren och hans väninna började städa upp efter 60-årsfesten som hölls i ett av växthusen. Strax utanför husen står en tank med flytande koldioxid. Via rör leds gasen in till plantorna. Polisen letar nu efter en läcka, sannolikt i ett rör inomhus.
– Om det funnits en läcka i ett mindre utrymme bland mycket gröna växter kan halterna snabbt bli höga, konstaterar Hartmut Schüssler.
Den som andas in för mycket koldioxid drabbas av andnöd och yrsel, besvär som man kanske inte omedelbart sätter i samband med gas. Om man istället för att öppna fönstret lägger sig ner på golvet kan situationen förvärras eftersom koldioxid är tyngre än luft och koncentreras utmed golvet.
– Och då kan det hända att man inte klarar sig, säger Hartmut Schüssler.
Tomatodlaren var välkänd i Skåne.
-Alla pratar om det, säger Hartmut Schüssler. Han var mycket skicklig. Många är ledsna idag.