Foto: arkiv

Vildsvin orsakar skador för en miljard om året

Uppdaterad
Publicerad

När vildsvinen bökar sönder grödor för bönderna kostar det stora summor varje år. Nu vill LRF se en ny jaktlagsstiftning och att fler vildsvin ska kunna skjutas av.

– På flera håll i landet börjar läget bli desperat för våra medlemmar. Vi behöver få hjälp från regering, myndigheter och jägare om vi ska kunna fortsätta, säger Palle Borgström, LRFs ordförande i ett pressmeddelande.

Den svenska vildssvinstammen har ökat under 2000-talet och det finns runt 300.000 vildsvin i Sverige. Trots att det förra året sköts 115.000 vildsvin har stammen ökat med 15 procent.

Enligt en beräkning som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har gjort kostar skadorna och odlingsförlusterna för jordbruket 1,1 miljard kronor per år.

Vill se ny jaktlagstiftning

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, vill enligt pressmeddelandet införa vissa åtgärder mot det ökande antalet vildsvin.

Bland annat vill de införa en reglering av utfordring av vilt och kunna använda drönare vid jakt. LRF påpekar också att det skulle behöva bli lättare för jägare att sälja köttet direkt till konsumenter.

Dessutom vill de att regeringen ska göra en utredning om en ny jaktlagstiftning för att kunna kontrollera hur stor vildsvinsstammen är. LRF menar att viltets värde måste balansera viltets kostnader.

– Jägarförbundet har tagit ett bra initiativ och erbjuder utsatta lantbrukare att kunna beställa jakt. Men i det korta perspektivet måste avskjutningen öka till 150 000 djur per år för att skadorna och kostnaderna för lantbrukarna inte ska bli övermäktiga, säger Palle Borgström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.