Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2018 beslutade Danmark att bygga ett staket mot gränsen till Tyskland för att förhindra att vildsvin tar sig in i landet. Foto: SVT/Gunilla Fritze

Här är stängslet som håller svinpesten borta från Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark finns inga vildsvin. Dem har man skjutit för att hindra smittspridning av den fruktade afrikanska svinpesten. Ett sju mil långt staket på Jylland hindrar nya vildsvin från att ta sig in i landet via Tyskland.

– Vi har tur som bara har en kort landförbindelse med Tyskland, säger Mette Kirkeskov Sie, enhetschef för Dyresundhed i Danmark.

När de första fallen av afrikansk svinpest upptäcktes i Europa 2014 började danska grisbönder och köttproducenter att oroa sig för att få in smittan i landet. 90 procent av allt fläskkött som produceras i Danmark går på export.

– Det mesta vi producerar säljs till Sverige och Tyskland men också till andra marknader i bland annat Asien. Om vi får in smittan kommer de direkt att sluta köpa griskött från oss, säger Jens Munk Ebbesen, chefsveterinär på Landbrug & Fødevarer.

Afrikanska svinpestutbrottet

Tvättas vid gränsen

Danmark exporterar inte bara fläskkött utan även levande grisar.

– Alla lastbilar rengörs en extra gång när de kommer tillbaka till Danmark efter sina leveranser av grisar utomlands, säger Mette Kirkeskov Sie, enhetschef för Dyresundhed i Danmark. Det är en säkerhetsåtgärd som har funnits i några år.

Danska jägare som varit i Sverige, och andra länder där det finns afrikansk svinpest, måste också se till att de själva och deras jakthundar är rena när de kommer tillbaka till sitt hemland.

Slut på vildsvinen

2018 tog politikerna i danska folketinget enhälligt beslutet att bygga ett sju mil långt staket på Jylland för att hindra vildsvin från att ta sig in i landet.

– Då fanns 150 vildsvin som sköts av, säger Mette Kirkeskov Sie.

Betyder det att det inte finns ett enda vildsvin kvar i Danmark?

– Ja, inte ute i det fria men det finns vildsvin i hägn och de övervakas noga.

I Sverige finns omkring 300 000 vildsvin och jakten på att hitta smittade och döda vildsvin pågår nu framför allt i Västmanland.

Hör i klippet ovan vad Mette Kirkeskov Sie säger om risken att få in smittan från Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet