Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Carina Björk om när hon inte fick bjuda kollegor på tårta. Foto: Marc Femenia / TT och privat

Carina ville bjuda kollegor på tårta – stoppades i polishusets dörr

Uppdaterad
Publicerad

Carina Björk hade jobbat i över 30 år hos polisen och ville efter att hon gått i pension bjuda sina kollegor i Ystad på tårta, men så blev det inte. Istället stoppades hon i dörren och fick vända hem efter besked om nya säkerhetsrutiner.

Efter mer än tre decennier i tjänst hos polisen i Ystad, de senaste åren i receptionen, ville Carina Björk efter att ha blivit avtackad återvända och bjuda sina kollegor på tårta. Hon hade två veckor tidigare mejlat polishuset i Ystad och annonserat att hon skulle komma förbi, men när hon dök upp i slutet av januari fick hon besked av en kollega att hon inte var välkommen in, det har Publikt och Kvällsposten rapporterat om.

– Jag blev så fruktansvärt arg och när ilskan hade lagt sig, någorlunda, blev jag så besviken och ledsen, säger Carina Björk, om sina chefers hantering av besöket.

”Handlar inte om mina tårtor”

Enligt Carina Björk meddelade kollegan i dörren att hon inte kunde komma innanför det så kallade skalskyddet eftersom hon inte längre var säkerhetsklassad. Tårtorna åkte in till kollegorna, men Carina Björk vände hemåt.

– Det handlar egentligen inte om mig och mina tårtor utan det handlar om en inställning hos mina arbetsgivare som jag inte kan förstå.

Nya rutiner

Lokalpolisområdeschef Frida Lovén vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl att Polismyndigheten höjt sina säkerhetsrutiner på grund av omvärldsläget med kriget i Ukraina, sprängda gasledningar utanför sydkusten och en höjd hotbild mot Sverige. Den som avslutat sin anställning har inte längre tillträde till polishusen.

”Denna information och våra nya rutiner är ingen nyhet och inget som skapats för att en enskild fd medarbetare inte skulle få bjuda på tårta”, skriver hon och fortsätter:

”Det jag ser i efterhand är däremot att vi hade kunnat hantera kommunikationen bättre mot den fd medarbetaren”.

Hör Carina i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.