Bara vart sjunde vildsvin som skjuts når så långt som till en livsmedelsbutik. Nyligen kom en rapport från Jordbruksverket som bekräftade siffrorna.
-Det grundläggande problemet är att jägarna inte ser vildsvinen som ett livsmedel i första hand, utan som ett jaktobjekt, säger Anna Clarin, ansvarig för rapporten till Sydsvenkskan.
En hel del kött äts naturligtvis upp av jägarna själva. Men det som blir över slängs ofta bort.
Att köttet inte kommer till användning beror i grund och botten på pengar. Eftersom viltkött kan innehålla trikiner måste det besiktigas av veterinär innan det får säljas som mat. Detta är dyrt, och ju mindre mängder en jägare lämnar in, desto högre blir kilopriset för besiktningen.
Ett projekt i Halland försöker nu råda bot på detta. Genom att öka samordningen mellan markägare och jägare ska större volymer kött kunna lämnas in vid ett och samma tillfälle.
Då minskar kostnaderna, och intresset för att göra mat av det som fällts har visat sig bli större.
I dagarna ska Jordbruksverket i Jönköping även samla till möte i frågan. Förhoppningen är att hitta ytterligare lösningar för hur den växande vildssvinsstammen ska kunna få status som delikatess istället för enbart skadedjur.