Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skåne havsvindpark är tänkt att ligga 22 kilometer söder om Ystad och Trelleborg i svensk ekonomisk zon. Se mer i videon ovan. Foto: TT och SVT Design

Klockan tickar för Skåne havsvindpark: ”Turbinerna kan försvinna till Storbritannien”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen gav på tisdagen tillstånd för två havsvindparker utanför västkusten, trots att båda parkerna saknar Natura 2000-tillstånd och därmed riskerar att stoppas i domstol.

Skåne havsvindpark, som har alla tillstånd klara och skulle kunna producera hälften av Skånes elbehov, får däremot vänta på klartecken.

– Vi hoppas på ett snabbt beslut för Skåne havsvindpark, som både har ett laga kraft-vunnet Natura 2000-tillstånd och där länsstyrelsen rekommenderat regeringen att bevilja tillstånd, säger Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted, som ansökt om att bygga Skåne havsvindpark.

Men ett klartecken från regeringen kan inte dröja för länge, enligt ledningen på Ørsted. Flera andra länder i Europa satsar stort på vindkraft till havs och kan lägga beslag på resurser för att bygga parkerna.

Ingen kommunal vetorätt

Skåne havsvindpark är tänkt att ligga 22 kilometer söder om Ystad och Trelleborg i svensk ekonomisk zon, vilket innebär att kommuner inte har vetorätt. Parken ska producera 7 TWh per år, mer än en reaktor i Barsebäck.

Ørsted, som ligger bakom Skåne havsvindpark och där danska staten är majoritetsägare, ser också positivt på regeringens besked om vindkraftparkerna utanför Halland.

– Nu hoppas vi att regeringen även skyndsamt godkänner Skåne Havsvindpark som redan 2029 kan leverera el till Skåne där det finns ett akut behov av mer elproduktion, säger Sebastian Hald Buhl.

Försvaret säger nej

Försvarsmakten har i remissvar sagt nej till samtliga havsvindparker. Säkerhetsläget i Östersjöområdet kan vara en bidragande faktor till att besked om havsvindparken dröjer. Men Ørsted anser att det inte borde vara ett problem. Företaget har tidigare samarbetat med försvaret i länder som Polen, Tyskland och Taiwan.

SVT Nyheter Skåne har ställt frågan till energiminister Ebba Busch (KD) om försvarets inställning samt säkerhetsläget påverkat regeringen. Ministerns pressekreterare uppger att man inte kommenterar ett ärende under beredning.

I klippet ovan kan du bland annat höra hur en havsvindpark kan höja försvarsförmågan för ett land, enligt Ørsted.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.