Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erika Nilsson, ordförande i Vittsjö GIK, menar att den ekonomiska situationen i föreningen är ansträngd till följd av coronapandemin. Foto: Lucas Sjögren

Vittsjös ordförande om inställt spel: ”Djupa hål i ekonomin”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har gjort att damallsvenskan skjutits upp tills vidare. När den kommer igång kan ingen säga med säkerhet och när den väl kommer igång lär det vara utan publik. En situation som drabbar de skånska toppklubbarna hårt.

– Just nu så har vi likvida medel. Men desto längre det här pågår, desto djupare hål gräver det i vår ekonomi, säger Erika Nilsson, ordförande för Vittsjö GIK.

På grund av coronapandemin kan det just nu inte spelas några fotbollsmatcher på elitnivå. Det innebär att stora delar av Vittsjö GIKs intäktskällor försvinner.

– Vi är beroende av att vi har matcher och att vi får intäkter från dem. Just nu står det still där. Även en del sponsorer har pausat sina inbetalningar, säger Erika Nilsson.

Flera intäkter faller bort

Och det är inte bara Vttsjö som märker av coronakrisen. Såväl FC Rosengård som Kristianstad DFF påverkas av minskade intäkter.

– Inga sponsorer har hoppat av, men rekryteringen av nya har helt stannat av. Dessutom är det färre som deltar i ungdomsidrotten än tidigare, så även det påverkar ekonomin, säger Jenny Damgaard, klubbchef i FC Rosengård.

I Kristianstad oroar sig klubbchefen mycket för att serien inte kommer igång i sommar.

– Skulle serien skjutas upp så pass långt så att det blir frågan om en enkelserie kan vi förlora mycket pengar, säger Albert Sigurdsson, klubbchef i Kristianstad DFF.

Permitterat alla spelare

Alla de tre skånska toppklubbarna har permitterat samtliga spelare och ledare.

Just nu ser det ut som serien åtminstone inledningsvis kommer att spelas utan publik. Något som kan bli ett hårt slag för Vittsjö GIK.

– Det kan bli ruskigt illa om fotbollen inte kommer igång med publik. Det kommer gräva ett djupt hål i plånboken om vi ska börja betala full lön utan att ha några publikintäkter, avslutar Erika Nilsson ordförande för Vittsjö GIK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer