Mamman säger till SVT att hon inte förstått att sonen tillverkat bomber i lägenheten. Foto: SVT

Vräkningshotade mamman: ”Hade förstört mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Mamman menar att hon gjorde allt för att sonen inte skulle dras in i kriminalitet. Nu vill MKB vräka familjen till den 19-åring som dömts för att ha tillverkat bomber hemma.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med mamman till 19-åringen som inte alls håller med om det kommunala bostadsbolagets beskrivning att hon brustit i ansvar. Hon menar att hon haft koll på sonen hela tiden.

– Jag kunde inte sova på nätterna förrän han sov för att jag var orolig, säger mamman.

Bott i lägenheten i 25 år

Mamman berättar att sonen har varit omhändertagen och bott på olika HVB-hem sedan han var 13 år, och har blivit omplacerad till olika delar av Sverige.

För ett och ett halvt år sedan flyttade han tillbaka till familjen. Mamman menar att sonen kommit i kontakt med kriminalitet när han befunnit sig på de olika boendena.

Visste inte vad han tillverkade

MKB:s ombud säger till tidningen Hem och Hyra att de menar att det har funnits risk för att bombmaterialet i huset skulle ha kunnat explodera.

Kan du ha förståelse för oron att bomberna skulle ha kunnat vara en fara för andra i lägenhetshuset?

– Jag förstår oron till 100 procent. Jag är inte dum, jag hade aldrig utsatt mina barn för fara. Jag har läst om liknande fall där familjer blir vräkta från sina lägenheter när de har en kriminell familjemedlem, men det som gör mig ledsen är att jag inte hade med saken att göra, säger mamman till SVT.

Du tycker inte att du har någon skuld?

– Nej. Jag visste inte om vad den där dunken var för något.

MKB vill inte ställa upp på intervju med SVT om ärendet.

– Det är av säkerhetsskäl. Vi vill inte ytterligare exponera enskilda medarbetare, säger kommunikationschefen Margaretha Söderström.

”Hade förstört mitt liv”

Hon beskriver hur hon blev chockad över beskedet som nådde henne för tre veckor sedan. Ovissheten inför framtiden och den eventuella vräkningen är tärande, säger hon.

– Det hade förstört mitt liv. Jag vet inte vad jag ska göra om de kastar ut mig.

I klippet nedan ser du en sammanfattning av fallet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera termosbomber likt den på bilden tillverkades i en lägenhet i Malmö. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.