Samlingen består av 81 vinylskivor, designade mellan 1949-87. Foto: Helena Bohm Nilsson

Warhol på Moderna Museet i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Med klassiker som Marilyn Monroe och Brillo-boxen öppnar i helgen en Andy Warhol-utställning på Moderna Museet i Malmö. Men utställningen bjuder också på en unik samling av vinylskivomslag som Warhol designat.

Till en ljudmatta av Velvet Underground vandrar man runt bland kändisporträtt, färgglada fototapeter och välbekanta citat. ”Warhol 1968” anspelar på den utställning han hade på Moderna museet i Stockholm samma år, vilket var hans första egna museiutställning.

– Warhol hade en idé om att han ville skapa en ”over all design”. Det skulle vara ljus, ljud och Velvet Underground som blev ett slags band som Warhol var producent och manager för. De blev husgudar och spelade på vernissager, säger utställningsansvarige John Peter Nilsson.

Hans berömda ko-tapet. Foto: Helena Bohm Nilsson

Hans konst av förbrukningsartiklar och upprepande porträtt ger uttryck för tomhet och ytlighet.

– Det finns en stor sorg och melankoli i detta och det är det som gör honom lite mer än en popkonstnär. Där finns en kritisk blick mot vårt varu- och konsumtionssamhälle, säger John Peter Nilsson.

Utställningen har vernissage fredag kväll och öppnar på lördag den 30 mars.

En av Andy Warholds kända omslag på John Lennon. Foto: Helena Bohm Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.