Johanne Weibull har en yogastudio för kvinnor med sköldskörtelsjukdom. Foto: Farida Ahmadi Högfeldt

Sköldkörtelsjukdomar ökar bland skånska kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av trötthet och många läkarbesök fick Johanne Weibull äntligen en diagnos. Hon fick veta att hon hade Graves sjukdom, som är en sköldkörtelsjukdom. Skåne är det län i landet där sköldkörtelsjukdomar ökat mest.

– Jag har alltid varit aktiv och jobbat under högt tempo men vid 27 års ålder tog det stopp, säger Johanne Weibull.

Graves sjukdom som också kallas för hypertyreos har enligt en ny rapport från Socialstyrelsen ökat bland kvinnor i Skåne. Sjukdomen innebär att sköldkörteln producerar för mycket hormoner och är en kronisk sjukdom.

Skåne sticker ut

Under 2019 behandlades var tionde kvinna över 20 år för sköldkörtelsjukdomar i Sverige. Enligt Sköldkörtelförbundet var det totalt 7,6 procent kvinnor som behandlades för sjukdomarna i landet under 2019, medan siffran i Skåne var 7,9 procent.

Trots en diagnos förändrades inte Johanne Weibulls situation till det bättre. 2010 opererades hon och blev av med sin sköldkörtel. Sedan operationen har hon fått regelbundna hormonbehandlingar för att balansera kroppens ämnesomsättning.

Yogan stimulerar sköldkörteln

För Johanne Weibull var operationen en stor omställning. Det tog flera år att återhämta sig och hon var tvungen att hitta en ny livsstil.

– Tidigare jobbade jag i klädbutik och det var kul men det kunde jag inte göra längre, säger hon.

Med tiden upptäckte hon att kundaliniyoga hade positiva effekter. Yogan har hjälpt henne att återhämta sig.

– Idag mår jag bra. Jag har lärt mig att prioritera min hälsa, säger Johanne Weibull.

Hösten 2019 öppnade Johanne Weibull en yogastudio på Limhamn för kvinnor med sköldkörtelsjukdomar.

– Yogan handlar om att balansera kroppen och att komma tillbaka till sig själv, Johanne Weibull.

Mer kunskap om sköldkörteln efterfrågas

– Det finns många duktiga läkare men kunskapen om Graves sjukdom är alldeles för låg i Sverige, säger Johanne Weibull.

2018 slog Socialstyrelsen fast att det behövs ett kunskapsstöd till regionerna för att möta ökningen av patienter och för att minska de stora variationerna i behandlingen av patienter.

I Sverige finns inget nationellt kvalitetsregister för sköldkörtelsjukdomar som dokumenterar uppföljning av behandling, livskvalitet och långtidseffekter.

– Jag vill att alla ska veta att man kan må bra igen. Det finns lösningar och därför är det viktigt att nå ut med information, säger Johanne Weibull.

Fakta

Var tionde kvinna över 20 år behandlades under 2019 för sköldkörtelsjukdomar i Sverige. Den största ökningen finns bland kvinnor i åldrarna 20 till 39 år. Antalet behandlingar fördubblades under åren 2006–2019, enligt läkemedelsstatistik från Socialstyrelsen som Sköldkörtelförbundet har sammanställt.

Hypotyreos innebär underfunktion i sköldkörteln.

Hypertyreos som också kallas för Graves sjukdom innebär att sköldkörteln frisätter för mycket hormon.

Sköldkörteln producerar hormoner och kontrollerar kroppens ämnesomsättning. Den sitter under struphuvudet på halsens framsida.

Brist eller överproduktion på sköldkörtelhormon kan rubba kroppens ämnesomsättning. Förekommande symptom är hjärndimma, trötthet, frusenhet, torr hud, minnesproblem, nedstämdhet etc. Sköldkörtelsjukdomar behandlas för det mesta med hormoner och är oftast en livslång behandling.

Källa: Sköldkörtelförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.