Foto: TT

Allt populärare med solkraft – Ystadgård satsar stort

Publicerad

Solkraft blir allt populärare i Sverige och marknaden har nästan fördubblats varje år de senaste åren. Nu byggs en 900 kvadratmeter stor anläggning utanför Ystad.

Thorsten Larsson driver en av familjens två gårdar utanför Ystad, där de bland annat odlar jordärtskockor och lök. Nu har de bestämt sig för att installera solceller på de två gårdarna på en yta motsvarande storleken av fyra tennisplaner.

På den ena gården är anläggningen redan klar och på taket finns där utplacerat drygt 300 solpaneler. Nu byggs panelerna på gård nummer två upp och förhoppningen är att solcellerna ska täcka cirka tio procent av gårdens totala elförbrukning.

– Man väljer att producera sin egen el, och då är det ju solceller som gäller i dagens läge tycker vi, säger Thorsten Larsson.

Kraftig ökning de senaste åren

De senaste fem åren har det skett en kraftig ökning av solkraft som energikälla och några av anledningarna kan vara ökad efterfrågan på miljövänliga energilösningar, men även det faktum att solceller har blivit billigare.

Trots det är det fortfarande en ovanlig energiform i Sverige och endast 0,1 procent av all energi kommer från solen. Det går att jämföra med exempelvis Tyskland som har liknande solförutsättningar som Sverige. Där utgör solenergi cirka 7-8 procent av energiproduktionen. Enligt Rikard Henriksson, enhetschef på EON finns det flera förklaringar till detta.

–  I Sverige är fortfarande en hel del av vår energi förnybar. Framförallt är det vattenkraft och vind. Så det kan vara en hämmande faktor till att solkraften inte kommer i samma takt som den kommit till exempelvis Tyskland, säger han.

Miljövänligare produktion

Thorsten Larsson på gården i Ystad menar att det finns en ökad efterfrågan på ekologisk produktion från konsumenter, och möjligheten till egenproducerad el öppnar upp för en miljövänligare produktion.

–  Det går åt mycket ström för en produktion som denna, så det är bra att få hjälp av egenproducerad el, säger Thorsten Larsson.

– Potentialen för solkraft är jättestor i Sverige, men fortfarande är det de kommersiella krafterna som styr. Det måste vara lönsamt, annars är det svårt att få till en affär, säger Rikard Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.