Läget nu påminner om början av förra fågelinfluensasäsongen, som var den värsta hittills i Sverige. Foto: Staffan Löwstedt

Ytterligare en gård i Skåne drabbad av fågelinfluensan

Uppdaterad
Publicerad

En kalkonbesättning i Skivarp, utanför Skurup, har visat sig ha fågelinfluensan. 2 200 kalkoner är nu avlivade på den akutella gården.

– Så mycket som det är detta året har vi inte haft på mycket länge, säger Håkan Henrikson som är chefsveterinär på Jordbruksverket.

Det var under torsdagen som en besättning kallkoner konstaterades smittade av fågelinfluensan. Sedan tidigare finns en gård i Skåne där 34 000 kycklingar avlivats sedan utbrottet för knappt två veckor sedan.

– Vi har ett jättebekymmer i hela Europa nu. Detta är en tuff vinter och det cirkulerar överallt, säger Håkan Henrikson.

Enligt Jordbruksverket är det vanligt att det dyker upp influensafall men inte i den här utsträckningen som man har sett i Europa i år.

– Det cirkulerar överallt och det sprider sig genom vilda fåglar, troligtvis genom gässen och sedan via ventilationssystemet.

”Bekymmersamt för oss”

För knappt två veckor sedan drabbades en äggkläckningsanläggning utanför Blenta, i Sjöbo kommun. Då fick 18 000 kycklingar avlivas. Sedan dess har det spridit sig vidare på gården och totalt har nu 34 000 avlivats, men fler kan det bli, enligt Jordbruksverket.

– Nu har det spridit sig till flera andra hus på gården och det är ju bekymmersamt för oss. Det är obehagligt att det är ett så häftigt virus, menar chefsveterinären.

Sannolikheten att det sprider sig på kalkongården är däremot inte lika stor, menar Henrikson.

– Här ligger de olika kalkonbesättningarna flera kilometer ifrån varandra, dessutom är de andra besättningarna till stora delar redan slaktade.

”Var försiktiga”

Eftersom att spridningen av fågelinfluensan är så omfattande uppmanar Jordbruksverket till försiktighet.

– Alla som äger fåglar av olika slag måste vara observanta. Vi vill ha så god koll på detta som möjligt. Märker man något annorlunda ska man ringa veterinär direkt, säger chefsveterinär Håkan Henrikson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.