Zlatan – Skånes störste ikon? Foto: SVT/TT

Zlatan mer skånsk än Edvard Persson

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic har kommit att ersätta Edvard Persson som den största skånska ikonen. Det menar etnologen Jonas Frykman.

Intresset för kulturarv är stort på många håll i Europa just nu. I Danmark har man tagit fram en kanon över de tio viktigaste värdena som utmärker danskt kulturarv. I Skåne kommer Skånska Akademien i dagarna ut med antologin ”Konsten att bli skånsk”.

– Det är slagsmål om vem som ska ha rätten att definiera vad som är kulturarv idag, säger Jonas Frykman, professor emeritus i etnologi vid Lunds universitet.

Han är en av redaktörerna för antologin om skånskt kulturarv.

– Om man räknar upp det som är typiskt skånskt så har det kommit utifrån. Korsvirket, Mårten gås, spettekakan och Bäckahästen, säger Jonas Frykman.

Etnolog Jonas Frykman. Foto: Bernard Mikulic

Han menar att Skåne kännetecknas av mångfald och impulser utifrån. Han beskriver Skåne som landets mest mångkulturella region och samtidigt dess mest provinsiella i bemärkelsen lantlig och traditionsbunden.

Stark regional identitet

Skåne är en gränsbygd med den starkaste regionala identiteten i Sverige, en trakt som alltid har haft livliga kontakter med omvärlden och ett inflöde av människor utifrån. I Skåne frodas både främlingsrädsla och tolerans, menar Jonas Frykman.

Filmskådespelaren Edvard Persson kom på 1930-talet att bli en skånsk ikon genom filmerna ”Söder om landsvägen” och ”Kalle på Spången”. Han fick personifiera det skånska kynnet.

– Ska man leta efter något genuint skånskt så ska man inte gräva upp Edvard Persson. Han är en ikon men det verkliga kulturarvet i Skåne är förmågan att ta emot många, säger Jonas Frykman.

Överskuggad ikon

Som skånsk ikon har Edvard Persson kommit att överskuggas av en annan nu levande skåning som står stadigt i den skånska myllan och personifierar sin hembygd.

– Den verkliga ikonen för Skåne idag heter Zlatan Ibrahimovic, världens mest berömda svensk för tillfället. Han talar om Rosengård som hemma och visar hur viktigt det är med den lokala anknytningen, säger Jonas Frykman.

Är Zlatan mer skånsk än Edvard Persson?

– Ja, han är mera skånsk idag än Edvard Persson. Han har folkets kärlek. Dessutom säljer han bilar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.