Silverfynd i Kalmar Foto: Privat

Tioårig arkeolog hittade medeltidsfynd

Uppdaterad
Publicerad

I samband med de arkeologiska utgrävningarna Länsstyrelsen leder i Kalmarsundsparken har Kalmar kommun anordnat speciella barnaktiviteter där alla får prova på att sålla i de högar av utgrävningar arkeologerna redan grävt upp.

Tioårige Eliot Blomkvist, som enligt egen utsago varit intresserad av arkeologi redan sen han var liten, var på plats i Kalmarsundsparken med sin pappa Rickard för att för första gången prova på arkeologyrket på riktigt. 

Hittade silvermynt

Det var där Eliot gjorde silverfyndet. Ett mynt som förmodligen härstammar ifrån 13- eller 1400-talet.

– Jag hade redan hittat rätt mycket benbitar och keramik. Sedan hittade jag en kritpipa. Men när jag hittade myntet blev jag både förvånad och stolt, säger Eliot Blomkvist i ett pressmeddelande.

Passerat arkeologerna

– Jag tyckte att det såg ut som ett medeltida silvermynt. Det hade passerat både arkeologernas första genomgång och metalldetektorn och hamnat i barnens sållmassor, säger Emma Angelin Holmén från kulturenheten på Kalmar kommun i ett pressmeddelande.

Fler fynd framöver

Fyndet har väckt Elliots och pappa Rickards intresse för arkeologi ytterligare då de snart kommer att vara på plats i Kalmarsundsparken igen för att leta vidare efter flera fynd bland arkeologernas uppgrävda högar.  

Silvermyntet är planerat att längre fram hamna på Kalmar länsmuseum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer