100 år med kvinnlig rösträtt i Sverige firades på Elin Wägnerskolan i Växjö. Foto: SVT

100 år med kvinnlig rösträtt firades på Elin Wägnerskolan

Publicerad

Karen Froede fick uppdraget att utforma ett konstverk för den då helt nya Elin Wägnerskolan i Växjö för några år sedan. I dag, på dagen 100 år efter att kvinnlig rösträtt slutligen fastställdes i Sveriges riksdag, var hon tillbaka för att komplettera sitt verk.

Karen Froede har haft hjälp av researchers som har tagit fram fakta om olika avgörande tidpunkter i Elin Wägners liv. Tio av dem har nu blivit bronsplaketter som ska gjutas ner i skolgårdens asfalt.

–  Vi hade kanske 50-60 olika fantastiska händelser men sen har vi valt ut tio. Och då är ju rösträtten en av de viktigaste, säger Karen Froede.

Blev ett miniformat

Tanken var ursprungligen att skolans samtliga elever skulle ha varit med och uppmärksammat både rösträtten och att konstverket på skolgården kompletterades. Men det satte coronapandemin tyvärr stopp för.

– Våra ursprungliga planer var att hela Växjö skulle bjudas in till det här, säger Karen Froede.

Ungdomen fick ta över

I stället fick det bli en betydligt stillsammare ceremoni där representanter för Elin Wägner-sällskapet, Växjö konsthall och Elin Wägnerskolans bibliotekarie deltog. Eleven Ammy Ejdenwik som går i åttan och som nyligen vann skolans novelltävling, var med för att läsa ur boken ”Pennskaftet” som bland annat handlar om kampen för kvinnlig rösträtt. 

Hon fick sedan vara den som lade ner bronsplaketten som markerade datumet för den kvinnliga rösträttens införande, på tidslinjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.