Lärarna ska få ordentlogt höjda löner under det här läsåret genom statliga pengar. Foto: SVT/Ida Andersson

Facklig kritik: Satsning på lärare riskerar att urholkas

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer många lärare att få ett rejält lönepåslag tack vare statliga pengar, det så kallade lärarlönelyftet. Men Lärarförbundet är rädda för att den långsiktiga effekten uteblir eftersom många kommuner väljer att betala ut pengarna som ett tillfälligt lönepåslag.

Regeringen delar ut totalt tre miljarder till landets lärare med start i höst. Kommunerna i Kalmar, Kronoberg och Blekinge får tillsammans 150 miljoner och pengarna ska gå till lärare som enligt vissa kriterier anses som särskilt kvalificerade.  Facket är positiva, trots att många lärare blir utan.

– Egentligen så vill ju vi att alla ska ha en uppvärdering men det här blir en början, säger Anne-Lie Nilsson på Lärarförbundets lokalavdelning i Växjö.

Och Lärarförbundet får medhåll av utbildningsminister Gustaf Fridolin.

Kommuner väljer tillfällig satsning

Mellan 2500 och 3500 kronor kan betalas ut per lärare och månad. Pengar som kan läggas som ett tillägg under ett år eller bakas in i den ordinarie lönen. En kommun som valt den tillfälliga lösningen är Älmhult.

– Dels för att det nationellt är en satsning på ett år, vad vi vet i dag. Men också för att det är en ny satsning, vi har nyligen varit med om förstelärarsatsningen så vi vet att det finns mycket barnsjukdomar i en sån här organisation, säger Eva Jönsson som är skolchef i Älmhult.

Tingsryds kommun har också valt att lägga löneökningen på bara ett år. Deras argument för att göra så är att kriterierna för de som kan få pengarna inte blev kända förrän under sommaren. Genom att inte höja lönerna permanent menar de att de kan ge fler lärare chans att visa framfötterna och ha chans på att få del av pengarna under nästa år. Men från Lärarförbundet köper man inte det resonemanget.

”En kvalificerad lärare är fortsatt kvalificerad”

– Det blir ju ingen speciell uppvärdering tycker vi för en lärare att få ha de här pengarna i ett år, sedan försvinner de. En kvalificerad lärare är fortsatt kvalificerad hela tiden, säger Anne-Lie Nilsson.

Men det finns också kommuner som valt att ge lärare en permanent löneökning, en av dem är Växjö.

– Vi ser det här som en långsiktig satsning på att höja lärarnas löner. Det här är ett steg på vägen, att först kunna höja några av lärarnas löner och så småningom alla, säger Anders Elingfors, verksamhetschef för utbildningsförvaltningen i Växjö.

Lärarlönelyftet har brett politiskt stöd och fanns med i även Moderaternas förslag till budget. Därför menar Lärarförbundet att kommunerna inte behöver varar rädda för att pengarna försvinner i framtiden. Och nu när staten skjutit till sin del, är det dags för kommunerna att följa efter, menar de.

Lärarlönelyftet – så funkar det

  • Regeringen avsätter tre miljarder kronor för extra lönehöjningar till cirka 60 000 särskilt skickliga och engagerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger.
  • Lönen ska i snitt höjas med mellan 2 500 och 3 500 kronor.
  • Den som får lönelyftet ska till exempel ta ansvar för kollegialt lärande och särskilt svåra undervisningssituationer, stödja lärarstudenter eller utveckla ämnen.
  • Pengarna betalas ut första gången under höstterminen.

Källa: Lärarnas tidning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.