150 lärare övar sig i samarbete och kreativt användande av digitala verktyg – inlåsta i rum i Borgholms slottsruin. Foto: TT/Privat

150 öländska lärare inlåsta i slottsruinen – med digitala verktyg

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen och tisdagen deltar omkring 150 öländska lärare i ett Escape room, eller ett slags rymningsspel i Borgholms slottsruin. Målet är att bli bättre och mer kreativa i användningen av skolans digitala verktyg.

– Det är gåtor och klurigheter som man ska lösa för att ta sig vidare till nästa rum, och det är fyra rum som man ska ta sig igenom, berättar Susanne Sporrong, IKT-pedagog på Mörbylånga kommun.

Escape room-övningen, som fått namnet ”flykten från Borgholms slott”, är skräddarsydd för mellan- och högstadielärare i just Mörbylånga och Borgholms kommun.

Mörbylånga

Till sin hjälp för att lösa problemen har lärarna alla de digitala verktyg man normalt har tillgång till på kommunernas skolor – allt från ordbehandlings- och presentationsprogram till formulär och hemsidesverktyg och appar för internkommunikation.

Escape room istället för prov

Tanken är att lärdomarna från Escape room-övningen även på sikt ska nå eleverna på skolorna.

– Blir lärarna inspirerade och tycker det här är ett kul sätt att jobba på, så kanske man istället för ett vanlig prov för eleverma kan göra ett escape room där man ska lösa en uppgift och ta sig vidare till nästa rum, och klarar man det inte får man kanske samarbeta med kompisarna, säger Susanne Sporrong.

Klurigt med geografi

Lärarna Nina Elmbro och Lizette Månsson tyckte att rummet med geografitema var klurigt. De båda kan tänka sig att prova Escape room med eleverna i klassrummet.

– Man lär sig utan att man tänker på det, säger Nina Elmbro.

Övningarna i slottsruinen pågår under måndagen och tisdagen på höstlovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet