Maja Bengtsson från Virestad kartläser åt rallyproffsen. Foto: SVT

16-åriga Rally-Maja kartläser åt proffsen i 160 km/h

Uppdaterad
Publicerad

Motorn dånar och bilen blixtrar förbi så att gruset skvätter på landsvägen när 16-åriga Maja Bengtsson från Virestad sitter i högersätet och kartläser åt rallyproffsen.

– Jag vill komma till den högsta eliten, och dit ska jag komma, säger hon.

Maja Bengtsson från Virestad i Älmhults kommun har sannerligen rally i blodet. Hennes far, Mathias Bengtsson är en etablerad kartläsare och hennes intresse väcktes därför titdigt.

– Min pappa var också kartläsare och jag följde med honom överallt så det var ett självklart val för mig, säger Maja Bengtsson.

Vill nå toppen

Den blott 16 år gamla kartläsaren håller på att göra sig ett namn. Rally-Maja som blivit hennes smeknamn, har gjort två SM-tävlingar med rallyveteranen Jonas Kruse och tillsammans i Team Nybe hoppas de nästa år kunna göra en full SM-säsong.

Att sitta i högerstolen och läsa noter, det vill säga kartläsa, åt föraren i hastigheter runt 160 kilometer i timmen är en utmaning.

– Det är många saker som ska falla på plats samtidigt. För att bli en riktigt bra kartläsare krävs tajming och betoning och att man samspelar med föraren, säger Maja Bengtsson.

Det är ingen tvekan om vart siktet är inställt.

– Jag har höga mål uppsatta, jag vill komma till högsta eliten. Det krävs mycket för det men dit ska jag komma, säger Maja Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.